CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

31 December 2008

Countdown to 2009

Just a few hours left before we move to 2009......nilah first time kot aku buat 3 post in one day.....aku boring actually.....Nothing to do.....orang meraikan new year...but not me....hahaha....aku nak raikan dengan sapa....jauh aku di rantau orang....takde pun mood nak new year....for me it just another day and another year to go....well...in the coming new year....i want to try something also....hehehe.....just wait and see the result.....

Buddhist Beliefs

Sources: http://kadampa.org/en/reference/buddhist-beliefs/

All living beings have the same basic wish to be happy and avoid suffering, but very few people understand the real causes of happiness and suffering.
We generally believe that external conditions such as food, friends, cars, and money are the real causes of happiness, and as a result we devote nearly all our time and energy to acquiring these. Superficially it seems that these things can make us happy, but if we look more deeply we shall see that they also bring us a lot of suffering and problems.
Happiness and suffering are opposites, so if something is a real cause of happiness it cannot give rise to suffering. If food, money, and so forth really are causes of happiness, they can never be causes of suffering; yet we know from our own experience that they often do cause suffering. For example, one of our main interests is food, but the food we eat is also the principal cause of most of our ill health and sickness.
In the process of producing the things we feel will make us happy, we have polluted our environment to such an extent that the very air we breathe and the water we drink now threaten our health and well-being. We love the freedom and independence a car can give us, but the cost in accidents and environmental destruction is enormous.
We feel that money is essential for us to enjoy life, but the pursuit of money also causes immense problems and anxiety. Even our family and friends, with whom we enjoy so many happy moments, can also bring us a lot of worry and heartache.
In recent years our understanding and control of the external world have increased considerably, and as a result we have witnessed remarkable material progress; but there has not been a corresponding increase in human happiness.
There is no less suffering in the world today, and there are no fewer problems. Indeed, it could be said that there are now more problems and greater unhappiness than ever before. This shows that the solution to our problems, and to those of society as a whole, does not lie in knowledge or control of the external world.
Why is this? Happiness and suffering are states of mind, and so their main causes cannot be found outside the mind. The real source of happiness is inner peace. If our mind is peaceful, we shall be happy all the time, regardless of external conditions, but if it is disturbed or troubled in any way, we shall never be happy, no matter how good our external conditions may be.
External conditions can only make us happy if our mind is peaceful. We can understand this through our own experience. For instance, even if we are in the most beautiful surroundings and have everything we need, the moment we get angry any happiness we may have disappears. This is because anger has destroyed our inner peace.
We can see from this that if we want true, lasting happiness we need to develop and maintain a special experience of inner peace. The only way to do this is by training our mind through spiritual practice – gradually reducing and eliminating our negative, disturbed states of mind and replacing them with positive, peaceful states.
Eventually, through continuing to improve our inner peace we shall experience permanent inner peace, or ‘nirvana’. Once we have attained nirvana we shall be happy throughout our life, and in life after life. We shall have solved all our problems and accomplished the true meaning of our human life.

The end of 2008

Hari ni last day of 2008.....dalam beberapa jam lagi....2008 akan bertukar menjadi 2009....Even though aku tak suka tahun 2008 ni...coz thousand of problem jadi sampai buat aku terungkur....kadang2 aku tersungkur hingga susah nak bangun balik even ada tangan yang membantu aku....tahun 2008 ni jugalah yang banyak ajar aku tentang erti hidup dan kesabaran... Lepas satu masalah yang timbul...satu lagi masalah yang timbul. Kadang2 aku bertanya pada diri aku sendiri, apa dosa aku sampai Tuhan duga aku begini berat.... Sehingga semalam...aku terbaca satu artikel....Artikel tu bayak beri kesedaran kat aku....salah satu petikan dari artikel tersebut ialah..." Tuhan tidak akan memberi ujian kepada kita melainkan Dia tahu bahawa kita mampu mengatasi.....Dia tidak akan sesekali menyusahkan umatnya selain daripada mendidik umatnya.." Petikan artikel tu buat aku banyak berfikir.....juga buat aku banyak termenung. Betul....sepanjang aku menghadapi masalah yang besar sampai aku tersungkur, aku memang akan sedih dan lemah semnagan biarpun ada tangan yang menghulurkan bantuan....tapi lepas seketika bila aku mula meraih rasional diri sendiri, aku akan dapat selesaikan masalah tersebut....biar pun tidak sepenuhnya tetapi cukup untuk meringankan beban yang terkumpul di otak aku.....

Aku mengutuk diri aku sendiri sebab selama aku hidup entah berapa banyak aku mempersoalkan dan menyalahkan Tuhan dan entah berapa kali aku mengucap terima kasih....Kepada sesiapa yang mengenali aku....mungkin ramai yang tidak tahu siapa aku yang sebenarnya.....hari ini,,,,hari terakhir tahun 2008....aku mahu lepaskan apa yang sarat di otak aku selama ini....aku mahu berubah...aku mahu menjadi manusia yang lebih bererti hidup.

Bila orang tanya apa agama aku, aku terus menjawap...BUDDHA....Hakikatnya...aku sendiri tidak tahu apa landasan hidup aku walaupun aku sering menasihatkan orang supaya hidup di bawah landasan yang betul....hipokrit kan hidup aku....aku tidak tahu sejak bila aku hidup dalam penuh pura-pura.....Aku menjadi seorang FREE THINKER/PAGAN/TIADA AGAMA tiba-tiba....Pelbagai perkara yang telah berlaku dalam hidup aku sehingga aku mula mempertikaikan di manakah Tuhan ketika aku perlukan Dia...Di mana Dia ketika aku perlu perlindungan....Di mana Dia ketika aku perlukan keteteraman......Aku sendiri tidak faham apa yang aku cakap selama ni...bahawa Tuhan ada di hati semua orang....Mungkin aku seperti orang moden yang lain perlukan bukti saintifik akan kehadiran Tuhan. Padahal tidak pernah aku pertikaikan dari mana lahirnya pokok, manusia,binatang, tanah dan lautan.....

Walaupun begitu, aku masih belum pernah menghina atau memperlekehkan agama orang lain termasuk agam yang dianuti keluarga ku.....Aku masih menghormati semua agama tersebut seperti aku menghormti keluarga aku sendiri.....Lepas berapa lama aku hidup dalam kesesata...aku mula sedar.....Tuhan itu wujud.....tidak perlu bukti saintifik....Tuhan ada di mana2....Tuhan juga ada di hati kita....Mulai hari ini juga...aku berjanji pada diri sendiri....aku akan mempercayai wujudnya Tuhan dan Juga...aku seorang penganut agama Buddha dari lahir sehingga aku mati.Aku tahu pintu taubat tidak akan tertutup asalkan kita betul2 ikhlas dan mudah-mudahan...pintu taubat aku takkan tertutp.....

Menjelang 2009 ni juga banyak yang perlu aku lakukan....Post sebelumnya....aku nak hidup happy and bahagia...aku nak hidup yang warna warni....semalam aku berfikir.....aku cuma dapat semua tu...kalau aku berhenti mengeluh dan menerima segala yang berlaku dengan hati terbuka kerana aku percaya....Tuhan sayangkan aku....jika tidak...tentu dah lama aku dah tiada di muka bumi ni....Tahun Baru Cina 2009 akan menjadi bermakna kerana aku telah menrima agama tersebut dengan sepenuh hati....kerana sebelum tu...aku cuma anggap ia merupakan cuti yang membolehkan aku bersukaria.....Mungkin kerana ini jugalah...pelbagai dugaan yang Tuhan berkan padaku....untuk menyedarkan....bahawa aku silap tentang kehadiranNya....Banyak yang aku kena belajar lagi....bayak benda yang perlu aku baiki supaya aku dapat menjadi manusia yang berguna.....

Kita hanya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan segala kejadian.Tanpa izinnya....kita takkan dapat apa yang kita mahu....Kita cuma hamba....kita bukanya manusia....Setiap tahun....aku berazam agar aku berjaya....tapi azam aku tahun ni...aku nak jadi seorang manusia yang berguna.Kejayaan adalah atas usaha kita dan dibawah izinNya...jadi aku takkan meminta lebih melainkan aku yang akan berusaha keras.

30 December 2008

Pendaftaran and pembayaran yuran

Hari ni hari aku bermula dengan teruk coz i cannot sleep well...perut aku sakit...maybe makan pedas sangat kot malam tadi.....awal lagi aku dah bangun and bersiap...nak pegi unit kewangan nak bayar yuran...not really bad coz dapat angka giliran 15.tak juga lama menunggu....after finished with the fee....aku gi fakulti....nak check jadual...tapi mlang betul takde pula....balik lagi ke BHEP nak check soft skill pula...pun takde...geram juga....lastly balik g check in kat hostel...ambik kunci semua.....sampai bilik aku buat e-daftar pula....lepas settle....aku ckeck jumpa kreadt...well..this year i can only take 14...coz last sem i fail 1 subject so pointer is dead fish....tapi daddy suruh slow down...jangan nak tamak ambik banyak2...tak guna nak ambik banyak2....if posibble biar less than 15...aku tau daddy risau aku tak dapat angkat...well daddy...ur daughter has choose this path of life and i need to live with it... even 14 kreadit...aku tetap ada 7 subjek....banding last sem 9 subjek.......TUJUH!!!!! banyak nya!!!!! aku rasa cam nak mati.....tapi aku dah susun jadul....dengan izin Tuhan....aku akan dapat selesaikan 4 tahun pengajian tanpa extend...tapi klu kena extend juga...its ok with me...tapi taklah sampai bertahun2 kut.....maybe one year or one sem okay with me....well...new life begin once again....

Today is 30....tmrrw is 31....maknanya tak lama lagi masuk new year...how my year will be...would be colourfull and nice or it will be dull and sorrow like my other years...Aku just hope taklah....i want a colourfull and enjoyable year....i want something new in my life.....i have settle everything that i have to settle in my life.....maybe just a few blum settle....tapi aku akan make sure what unsettle will not effect me even a little bit...hope so...coz i know perfectly who i am....im easily effected nowadays....im not an iron women as my fren use to said....sometime now i think i damn toooooooo FEMININ...wakaka....cant help myself coz itsform my inside...But my mom like it verry much... Yess mummy...now u can feel u have real daughter....hahaha....kesian my mummy....

Year change....so do myself...i wanna be better person...hope so life will be so nice and colourfull....and by the way....HAPPY NEW YEAR TO EVERYONE!!!!!

29 December 2008

come back to hostel

aku sampai kat hostel jam 5 tapi aku letak barang dalam bilik and directly balik lagi p bli barang sikit and rsult...aku penat gika.dah tu mengemas sampai jam 10 kot....and im damned tired...sampai hari ni aku rasa macam nak mati....hope so not la....hahaha

esok banyak yang aku kena urus...aku pun tak tau macam mana ni...aku just hope everything just will be ok....so do my study....

26 December 2008

Im Back After Long Time Break

Oh my God!!!!!!!!! Lam Betul aku tak online...more than a month...last post aku since exam aku dah habis....lepas exam lansung dah tak online....well even holiday....i have too many things to do.... banyak betul tanggungjawab yang aku kena buat.Im first daughter from 3 daughters in Tang family....Kadang-kadang aku rasa tak cukup tangan....mengeluh juga aku even aku tau dah aku sebagai anak and especially anak sulung, dah memang tanggungjawab aku...

Masa cuti ni jugalah aku banyak fikir about love....im thinking bila aku nak dapatkan cinta baru....my life seems so empty...on the same time...aku bahagia dapat perhatian and kasih sayang dari adik2 aku and kawan2 aku...there is one guy yang aku anggap dia sebagai adik....aku kenal dia dari kecik...memandangkan aku takde adik lelaki....aku dah terlebih sayang dia pula dari adik2 aku....hehehe....and a few days ago...he look weird and quite scared me when he talked about his love.Pernah dah jadi adik andgkat aku sendiri sangkut kat aku...aku test dialah...mkin test makin menakutkan...but then tonight....confirmed aku jak perasan...hahaha....tapi aku still worry coz his few words...ntahlah...just biarkanlah...

habis pasal love....keluar pula cerita pasal kawan.....Kalau dulu...kawan2 aku banyak....sampai aku sendiri tak mampu ingat semua nama seriusly coz they just come to me and be fren with me without i have time to memorise all....tapi corak hidup aku berubah sejak futher study...one by one leave me coz ada yang tak faham2...bukan tak faham tapi tak nak faham...ada juga yang dengki...HALLO!!!!! Aku cuma study kat sini...bukan luar neagara...pelik betul....orang cakap aku ni anak emas cikgu time d skola...SO WHAT!!!!!!!!!!Bukan aku minta jadi anak emas....aku pun tak tau aku anak emas cikgu.....Pelik bin ajaib....tapi itulah dunia....Orang cakap...rambut sama hitam...rambut lain-lain...Tapi aku nak jadu Domyouji(Nama Watak utama lelaki dalam drama jepun Hana Yori Dango @ Boys over Flower) kejap....yang skua terbalikkan bahasa...lagi bagus hati sama merah rambut lain2...yalah...kan orang sekarang suka dye rambut.Mana sama lagi colour tu....hahaha....no offence k...Dah keluar dah gila aku....

After cerita kawan....diri aku pula....aku tak tau bila aku dapat apa yang aku mahu....

P/s: kadang2 aku tak tau apa aku mau....

18 November 2008

Exam is over!!!!

Leganya aku rasa....3 week time exam really killing me to death.....actually exam biasa jak...tapi jadual exam yang berderet last 1 week yang buat aku penat n tak cukup tenaga...nasib baik aku tak collapse masa paper management...dah tu aku baca management ala kadar coz memang bdan aku penat lepas kena pulun exam materials and mechanics dua hari berturut2.....dahlah subject killer....sabar jak lah ni tau....nothing i can complain of.....tapi at least exam is over....thank God....tak sabar nak balik lusa....

12 October 2008

Exam,,,,

Lama betul aku tak online kan.,...rindu juga aku nak tulis blog...tapi jadual aku tak mengizinkan.....sekarang tinggal kurang sebulan sebelum exam...so bertambah2 sibuk hidup aku.....aku ni pun penat dah sebenarnya...but then....kena buat kerja....well...lepas ni...aku rasa aku akan menghilangkan diri selama sebulan coz exam...actually aku banyak nak citer.....tapi aku penat nak mampus....lain kali ya...take care...bubbye

03 October 2008

5 of 7

Just finish the fifth one....actually yang fifth one ni...group...but then kami kena buat analisis sendiri...well before that, aku gitau dulu...assignment ni....kami kena pick satu building...and kami sepakat pilih rumah university.....woh!!! azab kami tau....macam2 kami kena lalui before dapat masuk pi sana....dah tu certain tempat kami tak dapat masuk...ambik gambar or video....tempat tu cantik....aku nak tunjukkan gambar...tapi aku kena patuhi agreement yang kami dah buat dengan pihak pentadbiran supaya apa saja picture and analisis kami tak boleh keluar dari UNIMAS ni...sebab apa...pihak pentadbiran jak dapat jawab....so b4 cuti raya tu...kami semua dah tension....coz time tu baru dapat masuk p tempat tu kan....so sebab tension aku minta semua orang analisis semua pic tu termasuk aku lah....last2 aku lak menyesal...coz due date dia dah extend dah....tapi takpe...karang tangguh.....lagi azab.....pening juga aku....and aku cuma dapat list around 10...gila bebe pening.....huhuhu....ak nak buat lagi yang len...but then aku dah macam tak sanggup....so aku rasa....malam ni aku nak study jerk....ringan skit la rasanya......hehehehe....klah....see u next time

02 October 2008

4 OF 7

Ni aku tak tau nak cakap nsiap ke belum....biasanya...evertyhing yang kita buat...sama ada presentation ke....proposal ke....kita buat report last sekali kan...aku terbalik...aku buat report dulu...blur betul aku ni...then aku buat proposal....aku tak leh asume siap...tapi tak juga tak siap...coz...kmai kena buat part by part...then show kat lecturer...coz...proposal ni...macam real proposal in industri....cuma nanti kat industri...mana ada orang akn tolong check proposal kita....sendiri punya tau lah...hehehehe.....well...nanti lepas raya aku kena jumpa madam ting...show proposal aku yang tak sampai 1/4 pun....mudah2an ok...klu tak...naya aku kena buat lagi....penant dah aku....ni kena buat assignment lain lagi....haiyooo

01 October 2008

Demam vs Tidur

Aduhai....lepas aku taip blog tajuk hari raya........... tadi.....aku terus tidur sebab kepala aku pening.,...or lebih tepat demam aku tambah panas.....aku tak taulah sejak aku sampai kat bumi kenyalang ni.....aku dah tak terkira dah berapa kali aku sakit.....cuaca ka apa....or cara hidup yang tak teratur....yalah...tidur pun tak tentu masa....tapi aku salahkan cuaca....coz kat sini....dk semua sejuk...kuar dari dk...tetiba panas nak mampus....tak terkejut ko badan aku.....alahai...ni aku baru bangun......tapi bdan aku masih sejuk....dah 3 jam aku tido....ikut badan aku...nak sambung tido...but then kerja aku banyak.....teringat aku jennifer cakap kat aku masa kat matriks....dia quote boyfren dia cakap...."klu sakit....rehat...tido....jagan mo buat kerja lagi....rehat sja!!!!!" Hehehe....tak dapatlah jen n bf jen ( aku nda tau nama)....kerja aku banyak....hehehe....

p/s: dah terlanjur aku sebut nama jen.....mudah2an and aku doakan ko dengan bf ko yang aku tak tau nama....hehehe.....bahagia smpai ke penghujung hayat k.....aku ni jak teda teman....hahaha

Hari Raya.........

Ermmmm....... im blue today....bukan blue nda berakhlak tu.....blue....in mood....Well...arini 1 Oktober or lebih tepat 1 syawal.....well....aku rasa macam sedih la pula nda balik rumah....Even aku ni tak sambut raya....well of course la tak...aku kan chinese....Aku rasa sunyi kat rumah ni sorang2.....biasanya raya macam ni...mesti aku dapat makan ketupat,lemang and rendang....tapi paling aku suka kuih raya....ni kat sini mana nak cari?? :(


Kalau kat rumah, aku memang liat mau berjalan, coz yalah....aku tak berapa suka pula nak berada dalam klgn orang ramai.....tapi best....warga2 yang agak berumur kat kg daddy tu, everytime malam raya, mesti hantar kuih raya...lemang...ketupat...rendang....kelupis (semenjung ntah panggil pa, sabah kelupis lah.....or sama juga panggil kelupis)....dia nasi pulut kena bungkus dengan daun palas....ni kat bawah gambar dia....

Argh!!! i miss all this kind of food.....well....selama 4 tahun lah aku tak dapat nak makan benda2 ni semua....tulah....dulu masa amah (bahasa cina...ertinya nenek...ada juga panggil popo....tapi erti sama) buat masa ada kenduri ka apa....sombong gila....tedanya mau di makan....makan pun skit2 jak....sekarang dah jauh dari negeri d bwh bayu....bru mencri.....memang lah kita nikan....masa benda tu bertimbun kat depan mata....sebelah mata pun tak pandang....ni dah jau baru pikir.....
samalah macam parent kita.....dulu bgi aku....mummy n daddy teda di rumah, wah!!! bahagia hidup di rumah....tapi ni....dah jauh dengan family....ni dah masuk tahun kedua...setahun di matriks....barulah menghargai....lumrah manusia.....bila dah kehilangan baru menghargai.....

uwaa....mummy.....aku mau balik....adui.....daddy....tolong.....uwaaa........

30 September 2008

3 0f 7

aku rasakan...aku ni macam countdown pula....huhuhu...tapi syukur...assignment ke-3 aku dah siap...argh....ada 4 lagi....aku rasa macam mau rehat dulu kejap....at least 4 few hours....so bru start...sebab demam aku dah makan teruk....batuk aku makin menjadi....aduh....ada 2 lagi assignment management...and 2 lagi material....and empat2 assignment tu aku blur....aku betul2 nda tau macam mana mau buat...aku rasa assignmrnt tu susah..well yg aku rasa senang pun 2 hari 2 malm juga aku buat....mungkin malam ni aku tido awal....esok baru aku start marthon lagi....but then....5 hari lagi tau....mana sempat geng...adoi.harap2 aku dapatlah buat...aiyor

29 September 2008

2 of 7....

syukurlah....lepas macam2 jadi semalam kat assignment aku...aku dapat juga bg siap...n sekarang dah selesai...5 to go....tapi masalahnya aku demam panas sekarang....dah tu batuk2 lafi...kpla pun pening2...aku lansung x dpt cosentrt...oh God help me...

KUCING!!!!!!!!!!!!!!

Argh.....macam aku nak bunuh jak nak kucing ni...menyusahkan hidup aku betul....semalam dia kerjakan laptop aku...sampai sekarang sound system dia hancur..aku tak tau apa kucing tu buat...yang pasti dia pi lompat2 atas laptop aku.....since that laptop aku keep hang...dah tak functional dengan bagus macam biasa...nak on pun macam aku nak tunggu telur masak...sakit hati aku...kerja aku semua jadi lambat...tadi dah maximum....dia tumpahkan air dengan makanan dia sebab sibuk main2, lompat sana lompat sini...aku tak kisah...sabarlah....aku bersihkan...tengah aku bersihkan dia sedap2 kerjakan laptop aku....habis assignment aku 10 muka surat.....10 muka surat tu aku buat dari awal pagi sampai lewat petang tau!!!!! aku penat bukan main....n sekarang aku kena taip semula....dahlah aku takda take note.,,,,,sakit ati aku...kena buat references lagi....dah tu...aku buat teh...belum sempat minum dia dah minum....last2 aku ambik....siram kat bawah shower....aku dah sakit hati sangat...dah tu aku bgi biar dia basah macam tu jak.....dari tadi dia cuba dekat aku nak panaskan badan...tapi aku buang ke tepi...yalah fikir benda yang dia dah buat.....espesially assignment aku....nak gila aku buat dari awal pagi.....dia p swich off.....ni ada aku buang dalam tong sampah esok....aku telampau sakit hati....benda lain aku boleh terima but NOT MY ASSIGNMENt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! damn....sampai sekarang aku sakit hati...klu dia tak buat hal...rasanya by now aku dah bleh strt print.....tapi ni kena start balik buat....nak gila aku...now dah jam 1 pagi....but i havent done yet part 1 or specificly, macam 10 muka surat yang aku buat sebelum tu....

27 September 2008

one of seven....

Yeah....satu assignment aku dah siap...berabiz aku buat...n sampai laptop aku stuck2....aku harap2...by tomorrow laptop ni ok...klu tak mampus aku...ada lagi 6....mudahan aku dapat siapkan lagi satu dalam sehari dua ni...

Boring gila aku kat umah ni...sik da kawan....kucing tu lah kawan aku...tu pun kesian..klu dia kacau aku belasah....tapi pasal dia juga laptop aku hang tadi...sakit ati aku....Kucing ni memang....telampau dilayan...aku yang pening.....tapi kesian juga....takut juga dia kat aku dah...payah aku pujuk...bru dia mo dekat ma aku balik...well...aku dah kepenatan...aku mo tido dulu...pastu baru buat lagi assgnment.....doakan aku dapat siapkan satu esok.....

26 September 2008

Holiday!!!!!!!

Huhu...suppose to be esok baru start cuti....but then class aku cancel dari semalam sampailah hari ni..so aku dah c1uti lah...hehehe..tapi assignment banyak nak mampus...aku ada tujuh assignment on da way....aku baru start buat lab report...ada 7 lab report tapi aku baru wat 3...mudah2an..mlm ni aku siap....huhu....

tadi aku dengan aisyah masak...tetuba teringin nak masak...so kami bekerjasama masak..memandangkan...kami berdua jak kat rumah ni sekarang...semua orang dah balik....well..by esok malam...aku dah sorang2...Aisyah pula balik....tapi takpalah...banyak juga kerja aku yang aku kena buat ni...huhu...klah...nak teman aisyah buka puasa....see u next time

23 September 2008

Rileks....

Well, hampir seminggu aku menghilangkan diri...bukan aku malas nak buat blog tapi...aduh...bnyak kali dah aku cakap benda yang sama.....busy...busy...busy...sorilah...aku nak buat macam mana...student mana yang free jak kan...memang busy...lg2 last week aku sibuk dengan assignment dengan program buka puasa dengan anak yatim...overall erything ok...but then pengurusan abg syafiq aku tak berapa suka...tak proper...dia tak tau nak buat keputusan tegas...nyak dia depends dengan ajk...itu aku rasa aku bleh terima lagi coz mungkin dia nak ahli primu lebih banyak berfikir n jadi more kreatif....tapi perkara yang aku rasa aku nak belasah mamat syafiq ni.....first damn!!! tak punctual....meeting dia lambat...sepatutnya pengarah program patut ada 15 minutes earlier...dia kena ready everythng....tu satu hal yang paling aku x suka....lagi satu hal lagi, dia fokus dengan ketua ajk aku, aku tak perasan sebenarnya, tpi ajk lain terutama ajk tertinggi yang bising kat aku,aku pun cuba previous balik,yalah aku fokus dengan kerja aku yang abg syafiq bg luar julat tu,mana aku da masa mo pikir orang len, betul pula...tapi takpalah,aku assume abg syafiq suka kat farah,tak kisahlah, cuma perbuatan abg syafiq muakkan orang ramai....terutama satu ajk tu,aku tak nak sebut nama,di buatnya abg syafiq baca blog ni,naya ajk yang sorang tu nanti, another thing yang aku geram, abg syafiq tak handy to all his ajk.Aku nampak terutama bila kami buat persiapan untuk moreh,dia just macam bercerita with his fren,tapi abg hafiz pengerusi PRIMU pula sanggup pergi cuci pinggan, bg semua ajk termasuk aku arahan yang tepat apa nak buat,apa yang silap kami,abg hafiz yang tegur....but maybe abg syafiq tension, tapi apa guna kami ramai2,kami ajk bertanggungjawab support dia,so kenapa pula dia macam macam tu...tak faham aku....

Paling aku rasa nak bunuh orang time tu, dorang nak buat stail kenduri melayu.Nak mampus...Oiii kita urus orang luar....bukan ahli PRIMU jak...Klu among us boleh lah ko santai jak....Apa salah serve stail hotel....aku dengan ajk lain lantak jak...aku tak kisah...lagipun ajk protokol in charge, and she approve what we trying to do and fully rejected cadangan farah.abg syafiq masih tak pandai nak urus program, tapi first time dia kot....sepatutnya, abg syafiq pantau semua bahagian tapi cadangan ajk tertinggi(ketua ajk) yang akan buat,dorang akan buat part masing2 and abg syafiq patutnya akan pertimbangankan dan baiki...tak boleh campur aduk tugas ajk sebab professioanal or personal....

Masa post mortem,aku demam panas, so aku tak dapat pergi padahal banyak aku nak tegur....tapi nak buat macam mana,aku macam mayat hidup hari tu, over minum air sejuk padahal aku dah tak sedap badan time tu..Kan hari tu terkejar2 so penat n haus gila...so bila dah berbuka, air yang diserbu last2 kami semua kenyang dengan air, tapi akibatnya aku demam...hahaha.....macam2 saja tau....

Well...everything that bothered me dah selesai...sekarang seminggu lagi b4 cuti raya...assignment belum lagi bertambah...harap2 tak lah bertambah...so aku fokus nak buat management assignmnt 2....aku dah kumpul maklumat n adalah buku aku jumpa...sakit hati aku, bila aku dah siap management assignment 1, bru aku tau ada juga buku pasal management in construction ni...nasib baik apa yang aku goreng dalam aasignment 1 tu semua betul...maybe kena edit skit2 juga lah kut...tapi taklah banyak kerja aku....daripda certain orang yang masih belum start apa2 pun...

Erm....raya ni aku sorang2 jak kat rumah n of coz dengan c kecik lah.....huhuhu...well...best juga sorang2... dapat buat assignment dengan aman unless si kecik buat hal.....assignment aku boleh tahan susah...tapi syukur tak banyak sangat...mudah2an takda assignment material....dulu aku suka buat pasal material tu...tapi dah balik2 kena buat assgnmnet...pening gila aku jadinya....haiyo hari ni ada kelas material....takut ada assignment...hahaha....takpelah tu....klu ada buatlah....tapi capasity aku untuk pinjam buku dah tinggal dua....tapi aku dah ada materil satu...huhu.....klah...penat aku menaip....panjang gila blog aku kali ni...yalah lama tak online...klah..till next time...daa

13 September 2008

HP BARU!!!!!!!!!!!!!!

Handphone lama aku dah hancur..aku pakai nokia 5200...tapi aku dah ada hp br dah...sony ericson w580i...love it...thanks to someone...



Majlis berbuka puasa bersama anak yatim (peryatim)

Salam...well.tak lama lagi (19/9/08) ada satu majlis berbuka puasa bersama anak yatim akan diadakan...anjuran PRIMU..Aku jadi salah sorang ajk...aku ajk bhagian juadah n hidangan...tapi kerja aku pun dah keluar dari sepatutnya aku buat jak...tapi aku tak kisah...coz aku jadi ajk ni pun bukan semata2 nak rebut mata senggang tu...tapi aku nakm berkhidmat dengan anak2 yatim tu...aku tau aku buat ni taklah membantu sangat...at least aku try....isnin nanti aku akan start kutip derma kat setiap rumah kat kolej ni...mudah2an Tuhan permudahkan kerja aku....kutipan derma tu...kami akan bgkan sama rata dengan 60 anak2 yatim yang datang nanti...duit tu akan jadi macam duit raya buat dorang...so makin banyak hasil kutipan...makin banyaklah duit raya yang dorang terima....Aku tak sabar nak tunggu hari tu...aku harap semua berjalan lancar...tapi aku rasa bwh pimpinan abg syafik....kami takkan ada masalah...lagipun semua ahli primu ringan tulang and quite a kind person....so rasanya takkan hadapi masalah....may God bless....untuk ajk2 program ni....mudah2an Tuhan permudahkan tugas kita dan mudah2an kita dapat hiburkan adik2 kita tu...salam

12 September 2008

Thinking Of U....

Hahaha...korang rasakan...aku ngah fikir tentang sapa...haha..mestilah orang yang paling disayangi...nak tau tak sapa...meh aku kongsi...IM THINKING OF ASSIGNMENT!!!!!!!!!Argh....tak juga siap2 assignmen aku ni tau...sakit jiwa dan raga aku rasa...adus...nda sangup sih gue....apahal bertukar indon pula ni..muahaha.....tapi aku lega skit...material yg haritu..aku dah submit...skang ni...assignment lain lagi...tak kurang juga hebatnya memeningkan kepala hotak aku yang memang dah berserabut ni...wahaha...klah...aku nak gi kelas...kang dah balik kelas..klu aku rajin aku sambung crita lagi k...hehehe

p/s: kak wan jangan tension2...kang siap juga keja tu...hehehe...pegi dulu...

10 September 2008

PENING

DEMAN aku belum lagi kebah2...emalam dah ok skit actually...but then aku tido lambat lagi....last2 bgn pagi tadi aku dah pening....macam aku tak nak gi kelas...tapi aku teringat yang management hari ni lecture mr.kii....last lecture....mr kii bkn lecturer Unimas actually...kena import dari luar untuk bagi kitaorang pendedahan kan kitaorang espicially freshie...eh kitaorang freshie lah...hehehe...aku ni kat CLS actually...waiting for manegenment clas...ingatkan aku mo buat asignment but then dapat wireless pula kat auditorium ni...sumber dari kolej cempaka....ni yang aku menyembat kejap...huhuhu...klah...aku tak nak tulis panjang2...karang abiz bat laptop...macam mana aku mau buat assignment lagi...klah take care...nanti malam klu aku dapat wireless n klu aku free aku bt lagi blog...tapi rasanyamalam ni aku ada aktiviti PRIMU...tapi ntahlah...see u till next time..

09 September 2008

DEMAM

Adoh...pagi tadi aku demam...badan aku panas...kepala aku pening gila...tapi aku kuatkan juga semangat coz assignment bm untuk group aku kat tangan aku....padahal sepanjang perjalanan aku mau pitam rasanya...kat kelas syukur juga..aku dapat fokus even pening sikit..so sebab keadaan aku yang aku rasa macam mayat hidup ni...aku tak dapat puasa...coz every hour aku kena telan ubat...or aku pengsan...sapa mau angkat...dahlah aku ni "comel"....huhuhu...nasib baik juga lab takda petang ni...tapi kena juga pegi...coz kami kena buat compacting test memandangkan hari ni hari yang ke 14....nanti hari ke-28...kena pegi lab lagi...for another compacting test.....syukur the result of the test quite ok.....

Balik je rumah....aku rasa nak tumbang...kak kit paksa aku pegi beli makanan n makan....so pegilah...kang kena bebel pula...dlm perjalanan...aku terpaksa jalan pelan2...coz kepala aku berat mau mampus...aku beli air kelapa....coz orang tua2 cakap air kelapa dapat kurangkan panas badan...itu jer alternatif aku time tu...coz aku tak bleh mkn ubat...nanti aku tertidur...kerja banyak siot beb...assignment dah dekat due....time kat umah aku mkan dalam bilik...damn...semua pahit aku rasa...sah aku demam panas...tapi aku paksa juga habiskan nasi....tapi lepas minum air kelapa,kepala aku ringan sikit...kebetulan kut...ntahlah....so aku truslah buat jotting point untuk assignment material tu....tapi kepala aku sakit balik...aku paksa untuk cuba habiskan juga....at last...lepas jer abis...aku terus selongkar ubat....lepas makan,terus aku baring....berselubung dalam selimut...even aku rasa panas actually...aku nak keluarka peluh...one of petua orang tua2 lagi...nak cepat kebah dari demam,pastikan banyak peluh keluar..aku tido 4 about 2 n half hour...tu pun aku terbanguin sebab si kecik (meow) bising...ntah apa yang dia bising2....n now aku sambung buat assgnment....aku dah start typing based on the note yang aku dah jot for about 4 days...selama 4 hari tula aku tak cukup tido...tak cukup rehat...akhirnya demam....takpalah...dugaan tuhan....yalah dugaan tuhan...esok aku nda tau macam ana...dapat ka aku bangun gi kelas....mudah2 ya...so ada distribution assgnment...so sekarang....whole assgmennt aku ada 8 assignment...adus...nak mampus aku....klah...aku dah start pening ni...bgs aku sambung buat assgnment before aku lansung ak larat nak bangun....take care k...n doakan aku cepat sembuh...

PORNOGRAPHY!!I!!!

Aku rasa....mesti ramai orang heran..apasal pula keluar topik yang lansung tak bermoral ni...Actually..gini...korang pun tahu yang aku quite bz dengan assignment..so lepas online petang semalam...aku dah terus mendiamkan diri buat assignment kat bilik...sampailah tengah malam tadi dekat jam 11:30 kawan aku yang sama2 study kat mnatriks dulu message marah2...ni message dia "Melin'whats's with ur picture in fs?Its so disgusting!"...AKU BLURRR!!!apalah dak ni cakap....rasanya takde lak aku buat benda yang bukan2 unless aku admitlah,wallpaper dia sexy skit...bukan skit kot...byk kot...aku pikir tu....tapi lepas tu kawan aku tu telefon n marah....lagi aku terkejut...so cepat2 aku buka frenster.....tuhan jak tau perasaan aku time tu....aku rasa macam mau nanggis...nasib baik ada kawan aku stay up kat bilik aku buat assignment....

IT WAS GAMBAR BOGEL!!!!DAMN!!!! yang aku lagi sakit hati...dia letak situ my dream style....my dream style mo mampus...kpala hotak dream style...aku rasa aku tau kerja sapa...coz cuma one person in da world tahu password frenster aku....Kelam kabut aku minta tolong kawan aku tukar picture n delete picture2 tu....coz wireless tengah malam tadi breaking down....Oh God...aku malu betul...aku tak tahu berapa ramai yang dah tengok picture tu...entah apa tanggapan dorang kat aku....kenapa jadi macam ni....Sampai sekarang aku rasa sakit hati....

Kepada sapa2 kawan aku yang nampak gambar tu dah..aku minta maaf...truly sorry....it wasnt me...rasanya sapa yang memang kawan aku....know who i am....And Ina....tQ for helping me last night n telling me what happen...klu tak,...tentu aku lagi malu....aku rasa macam tak mo pegi kelas pagi nanti....aku takut ada kawan2 kelas aku dah nampak...im ashamed!!!

08 September 2008

Love.....

Cinta....rasa-rasanya.....sapa yang tak pernah jatuh cinta???Even adik sepupu aku yang umur 10 tahun tu pun jatuh cinta..of course lah cinta monyet....klu true love....tabik spring aku...entahlah...aku ngah sibuk2 buat assgnment...aku teringat ex bf aku...i mean...ex-ex bf aku...well...sapa2 yang kenal rapat dengan aku....you know that im damn playgirl....even bentuk badan aku taklah secantik orang lain....tapi aku pun tak tau apa yang dorang nampak dalam diri aku....so any perlawaan nak jadi bf aku....aku terima begitu saja..,.,even pernah sekali...aku ada 4 bf on one time...but then....aku akan tinggalkan dorang klu aku rasa dah bosan.....nda gunakan aku ni....but then....aku betul2 sayang dengan satu mamat ni...orang kk...but then dia putuskan aku tanpa alasan yang kukuh...i assume sekarang ni...dia pun saja nak mainkan aku macam aku pernah buat....tapi aku tak salahkan dia....rasanya aku yang bersalah....

Sekarang aku dah try be a gud girl....aku dah tak nak buat dajal lagi....tak suka aku cakap tak suka....aku tak nak nak menyusahkan diri sendiri....tapi....aku rasa sunyi,...,.sebab mungkin telampau serik....aku dah makin memilih....ramai yang aku reject macam tu saja....bukan nak kejam...tapi untuk kebaikan bersama...entahlah....aku masih mencari seorang yang sesuai...nak cari yang sempurna...aku bukan sempurna.....just hoping aku dapat cari seseorang yang macam mamat yang aku bgtau tu....hopefully.....May God Bless

Time Table 4 Exam!!!!

Argh...seminggu aku nda dapat online coz tetiba jak limited wireless...yg aritu aku online guna laptop roomate aku sebenarnya...aku pun pelik apasal dia dapat n aku tak dapat...tapi tak kisahlah...ni aku baru masuk pi web fakulti ni aku baru dapat time table for exam....nak mampus aku rasa...adui...first day dah math....sakit jiwa....tapi lepas tu free 1 hari...exam mechanics la pula...yang aku benci esoknya materials lah pula...lepas tu next week lagi bru engineering drawing...adui...itu yang killer paper...belum paper lain lagi....hancur betul....sakit jiwa aku dibuatnya...doa2lah supaya aku dapat buat...klah..mo buat assgnment...take care...

06 September 2008

Kembali!!!!!!

Hehehe....so sori...lama aku menghilang n tak jenguk blog ni kan....bukan sebab aa...tapi sekarang exam week...so aku busy gila study...assignment lagi banyak mau mampus...ni aku online blog ni pun sambil2 nak check morpheus...nak ambik notes lecturer...huhu....lagipun aku tengah cari maklumat untuk buat assgnment....well...aku tiada masa nak tulis panjang2...len kali aku tulis panjang2 k...bila ada masa..sekarang ni aku kena marathon buat assignment...nak or tak nak...tak payah tido malam lah aku jawabnya malam ni....take care...






01 September 2008

First day of bulan Ramadhan....

Well...Everything just going so perfect today....puasa aku pun ok...takde aral melintang...cuma penat sikit...sebab petang tu ada meeting....PRIMU (Pembimbing Rakan Intelek Mahasiswa Unimas) nak adakan majlis berbuka puasa dengan anak-anak yatim 19 Sept nanti...n aku salah sorang ajk....even aku tak dapat jadi setiausaha macam yang aku request....aku puas hati sebab aku tetap jadi ajk...lagipun aku tengok tadi setiausaha kitaorang....dah pening...macam2 surat dia kena buat....so aku rasa bgslah orang lain yang handle...yalah...jadual aku packed...so aku tkt aku tak dapat bagi komitment....sedangkan masa kat matriks dulu...jadi ajk untuk pertandingan sketsa pun aku dah huru hara....tak taulah kat sini....tapi kat sini ni aku tengok ajk dia tak ramai sangat....Aku jadi ajk juadah...pening juga nak fikir...nak cari sponser lagi kat 14 cafe kat unimas ni...bukan kerja senang ni tau...tapi aku akan cuba bagi yang terbaik,....mudah-mudahan aku dapatlah laksanakan....adoi....lenguh kaki aku...si kecik (kucing) duduk tido atas kaki aku....penat main kot...well...tak lama lagi nak buka puasa...klu takde aral melintang...esok aku akan berpuasa lagi....klah....salam....

Meow!!!!!

Kat rumah ni..ada seekor anak kucing....actually not ours...lecturer roomate aku jumpa kucing ni kat bawah jambatan so suruh jagakan dia for a while...sementara dia pegi kursus...mula2 si kecik ni datang...nak pegang pun susah coz dia takut dengan kitaorang....belum biasa lagikan..payah juga mula2...coz asyik sembunyi jer....lama2 dia baru suai kan diri...kitaorang ajar dia...mana dia pergi bila nak makan...mana patut dia pegi while nak membuang...mula2 kena panggil juga....tapi sekarang dah ok....dia manja sangat dengan kitaorang....klu tidor....mesti dia join kami sekali...cari port yang sesuai...yang paling best...pagi2 dia pandai bangunkan orang....kadang2 aku ni liat nak bangun....so kucing ni juga yang berjaya kejutkan aku...hehehe...Tapi..tak lama lagi dia nak balik dah pergi tuan asal dia...sedihnya....harap2 nanti dia dapat biasakan diri kat rumah baru...risau juga aku...lagipun dia dah biasa dengan kami....n kami pun dah faham perangai dia...klu dia hilang kami tau nak cari...nak panggil dia makan macam mana....klu dia meow gini nak apa...meow gitu nak apa.... :(

Bulan Ramadhan now started!!!

Well...skang ni jam jam 2:30 pagi...bukan aku stay up wat homework...tapi baru jak selesai sahur dengan housemate....well...mesti korang heran...apasal amoi cina ni sahur...aku pun join puasa juga la...dah lama dah...best apa puasa...paling best buka ramai2...hehehe....lagipun bila puasa...tak payah fikir pasal makan...boleh direct jer terus buat kerja tanpa kena fikir pasal nak makan apa tengah hari ini..nak beli kat mana...Jimat juga... kan...yalah makan sekali jak...Kalau sahur tu..percayalah...hari pertamajak sahur dengan nasi ke bubur ke....nanti hari lain....sahur dengan minum air saja....aku pun gitu lah selalu..first week semnagat mencari makanan sahur...tapi kemudian...air kosong pun jadilah....

31 August 2008

Geram!!!!!!!!

Huhu...arini 31st August...Hari Kemerdekaan...Aku takkan cakap pasal hari ni...aku ada idea tersendiri...tapi aku malas nak cakap...tak pasal2 kena tangkap polis nanti....hehehe...well...hari ni aku bgun lambat jga lah..mungkin penat sangat coz malam before tido jam 3 pagi buat lukisan kejuruteraan....bangun2 jer aku serbu dapur..bukan mau makan...tapi gi sambung kerja lukisan aku...aku buat kerja aku kat dapur coz meja dapur lagi besar dari meja study...i think i already mention about it in earlier post....tension juga aku buat kerja ni tau...pening pula dengan segala ukuran site plan tu...

so buat punya buat aku tak sedar dah jam 3:30....dalah jam 4 aku ada discussion bm..melompat aku...Terus pegi mandi...lepas mandi terus berkejar pegi cafe...which kami kena jumpa di sana memandangkan CAIS tutup sempena Hari Kemerdekaan....3:55 aku sampai....tak lewat kan..kira on time...aku dok melilau cari ahli group aku tapi tak jumpa so aku order minuman n cari port yang sesuai untuk kitaorang buat discussion...a fer minutes....air aku sampai...sementar aku duduk minum2...aku view assignment kitaorang n cari idea dulu....minuman aku dah habis...n jam dah 4:15.,..dorang belum juga sampai...hairan juga aku...then aku msg sorang2...tetiba dorang cakap...dorang ada urusan kat kuching...tak dapat datang...sakit hati aku...tak boleh bagitau awal2 ka....macam orang bodoh aku tunggu di sana....geramnya tak terkata...rasanya aku mau buang fail2 n buku pi dalam tasik depan aku....sib bek aku masih segan dengan orang sekeliling....Then aku terus balik rumah...geram aku sambil sambung buat assginment...puas juga housemate aku pujuk....tapi akhisrnya...dalam aku sibuk2...aku dapat bg hilang geram aku....lepas berjam2 aku bertungkus lumus...akhirnya...aku dapat juga bagi siap lukisan site plan tu...fuh....so ada lagi 3 asignment...sabar mel sabar....hehehe...

Tiga lagi...BM,MATERIALS N TITAS...n semua group!!!!! Argh....Aku tak tau klu aku dapat buat....aku tiada problem.,,aku boleh buat...tapi member group tu macam mana?? adus...problem ni tau...Aku harap evertyhing ok....kita tengoklah macam mana nanti k...

30 August 2008

Manalah Aku Tahu

Kena lagu ni kat diri aku...adoh....just found this song..........

Terkejut aku menjadi keliru
Bila kawanmu menuduhku
Sengaja menyiksa mempermainkanmu
Sengaja tak menghargai cintamu

Selama ini aku menyangka
Hubungan kita bak saudara
Begitu lamanya kita telah bersama
Tak pernah engkau lafazkan kata
Rupanya dalam diam kau simpan cinta

( korus )
Tak terfikir aku
Tak terserlahku niat hatimu
Mengapa tidak dulu
Engkau berterus-terang padaku

Manalah ku tahu
Oh hasrat mu itu
Sebab itulah ku tak pedulikannmu
Patutlah selalu
Kau mengadu padaku
Cintamu pilu orang tak tahu

Walaupun kini aku mengerti
Menyintaimu tak sampai dihati
Engkau ku anggap saudara sendiri
Carilah yang lain sebagai pengganti

Tajuk:Manalah Aku Tahu
Artis:Ukays

Homework + Class + Discussion????

Aku rasa stress dah pagi2 awal ni...yalah...buka jak planner...mengeluh aku...jam 10 ada kelas...jam 2 nanti ada discusion...homework lagi...adoi....susahnya hidup sebagai student ni...Even ni saturday....tapi jadual aku packed gila for the rest of weekend....kan hari isnin ni cuti....tapi aku punya jadual tetap full....pagi2 awal aku dah kena bangun dah...Where is my real life actually...orang cakap u life best....tapi seriously aku tak nampak di mana pun best nya....erm...ada lah kut....but then....aku rasa tension time is more than the fun time...aku rasa matriks lagi best tau...macam2 aktiviti ada...sini pun tak kurangnya....tapi sini semua pelajar senior yang conquer....klu matriks...at least semua dapat satu peluang....ni akan datang ada majlis berbuka puasa...aku dah try nak ambik tanggungjawab sebagai setiausaha..lagipun aku dah biasa dengan kerja setiausaha ni....tapi entahlah dapat ke tak.... Homework lagi....sakit jiwa aku tau....aduh...Maacam mana lah aku mo bg siap semua sekali gus...kan best klu aku dapat bagi sempurna semua assignment tu dlm masa yang singkat...tapi otak aku ni ada satu saja....so its imposibble nak buat semua dalam satu masa yang sama saja...klah...aku nak gi bersiap pegi kelas...nanti tertinggal bas...susah lagi aku..daa

Cop Kolej

Well...dah lama kan aku tak online...bukan apa...bukan aku malas.....tapi assignment aku banyak macam bukit....kan last week aku cuti....jadi dalam mood cuti so tak semua assgnment dapat aku bg siap dengan perfect....so adalah yang masih tinggal...tau2 bila kelas dah mula....nak mampus aku rasa....assignment baru bertimbun...macam menyesal lak aku tak bagi siap...ltapi aku mau buat macam mana...cuti tuuuu!!!!!!! Nak juga aku rehat lepas separuh mati kelas n study segala.....tapi tau2...lepas cuti....aku jadi lebih teruk....dahlah soft skill,senggang,aktiviti fakulti n kolej lagi.....aktiviti soft skill,sengang n aktiviti fakulti plus dengan kelas harian n assignment aku bleh handle...aku boleh ja klu tak tido malam....tapi yang aku pening sekarang ni aktiviti kolej....aku kena dapatkan minimum 10 cop....tapi masalahnya aku Cuma ada 2 cop sekrang...padahal sem dah nak abis....nda ko naya....student engineering nya jadual padat mau mampus....so setiap kali ada aktiviti kolej aku tak dapat attend sebab kadang2 kena attend aktiviti senggang n gantian kelas....discussion lgi....aku dah tak tau dah nak wat pa....pening kepala aku ni tau.....Aku risau aku tak dapat stay dalam kolej ni nanti for the next sem...adui....aku pening gila punya pening.....aku dah lah jauh dari sabah...bukan ada saudara mara pun....ni yang aku bler tahap maksima ni...arghhhh!!!!!!!! Help!!!!!!!!!! Kerisauan aku makin menjadi since ni nak masuk bulan 9.....thats mean aku ada masa sebulan lebih lagi....

Kadang2 akal jahat aku ni...mau jak aku pergi curi buku kolej orang lain kat pejabat.....tapi aku masih waras n dapat fikir dengan positif....klu tak...dah lama buku orang len jadi arwah oleh aku....Aku risau,..macam mana nak urus benda ni...esok actually ada peluang....but then....damn!!! ada kelas kat kampus timur jam 10....sedangkan aktiviti kolej jam 9....n bas pula every 1 hour start jam 8....takkan aku nak pegi timur naik bas jam 10....nak mampus....aku macam mau nanggis sekarang ni....aku rasa hidup aku ni ada saja problem....aritu aku problem dengan masa senggang...settle...soft skill pula...n baru jak settle...n baru ni aku terpikir dengan aktiviti kolej....aktiviti harian aku memustahilkan aku nak fix masa lagi....adui....aku kena atur juga masa aku ni malam ni juga...aku kena reschedule....tapi....dapat ka ah??? Tu jak soalan dia...Dapat ka reschedule...padahal aku buat hari tu pun berhari2 aku fikir aturan masa aku macam mana....masalahnya aktiviti kolej setiap malam n weekend....n time2 tu aku selalu ada kelas gantian or discussion....klu ikut logik...aku kena dulukan mana??Mestilah yang ilmiah dulu....tapi bila fikir dalam2....nanti aku terkeluar dari kolej macam mana aku mau study pula....LIFE IS COMPLICATED!!!!

Sapalah kat dunia ni yang hidup senang kan....semua orang pun hidupnya compliucated....even puteri raja pun banyak yang dia kena fikir...hmmm....aku sepatutnya tak mengeluh dengan semua bebanan....erm..not bebanan...tanggungjawab....yang tanggungjawab is the rite word....Klu aku dapat survive sem 1 ni....miracle lah tu...coz aku pun tak tau macam mana nak survive....aku dah dalam proses untuk lengkap syarat bergraduat....tapi syarat nak stay kolej tu yang aku tak dapat nak lengkapkan...korang rasa2 lah....dapat akah aku stay terus kan kolej Sakura yang tercinta ni....well...its nice to stay here even kecik dari Kolej Allamanda,K.Bunga Raya,K.TAZ,K.Cempaka n yang sengakngkatannya...but i really love sakura....jut perfect....Aku harap2 aku dapatlah terus stay di kolej ni sampai sem depan...bukan senang....tapi aku kena cuba juga...klu aku dah putus asa sekarang..mana aku nak tinggal sem depan oii!!! Kan bawah CAIS ka....Mentang-mentang aku selalau mengeluh nak tinggal dekat library....CAIS tu actually library.....kitaorang tak panggil library tapi CAIS...Ertinya...Centre...er...ntah lupa...hehehe....tak guna punya student kan aku...nak wat macam mana kan...hehehe....dah lupa ingatan...klah...aku nak bt assignment....adoi!!!

25 August 2008

Tak Dapat Tido + Stress

Masalah tak juga selesai...seriously..aku naik buntu....tak tau nak buat apa dah pasal kes yang aku citer kat post teman lelaki or kawan lelaki?? Lepas aku tulis blog tu...semalaman aku tak dapt tido....damn!!! dahlah aku penat dengan assignment....then tak dapat tido yang cukup lagi...last2 last night aku call my bestfren....dia banyak bantu aku...dia nasihat macam2....dia suruh aku cuba selam hati aku....aku suka ke tak dengan lelaki tu...if trully tak....bincang bek2....pening aku....coz seriously sekarang aku pun dah blur tahap maksima....dunno what to think....tapi lepas aku crita semua kat my bestfre...aku jadi lega skit....n akhirnya aku tido lena....at lasttt.....hehehe...


hari ni...lepas kelas...aku message lelaki tu...just hoping that we will back as usual...and b fren until aku reconfirm...apa nak reconfirm pun aku nda tau lagi....hahaha...tapi at last keadaan back to normal.


Well hari ni first day kuliah lepas cuti...klu monday aku memang satu kelas jak...civil engineering drawing....satu kelas pening macam nak gila....buat civil work punya drawing....kena lukis site plan...mak aih...pening...yalah first time lah kunun....hehehe....tapi oklah...lepas bincang....dah paham mo wat pa...tapi tinggal 4 hari lafi sebelum due...sempat ke tak ni...assignment mechanics n maths lagi kena submit on the same day.....arghs!!!! hari penuh tekanan lah ari ni....Kadang2 aku terpikir...aku ni salah ambik course ka apa....tapi seriuously aku suka semua benda pasal civil engineering....semua subjek....even aku ni perempuan...sapa cakap tak boleh buat kerja construction....tapi aku ngakulah....masih perlu bantuan...coz perempuan buat kuat sangat nak angkat2 simen,batu n pasir segala....

24 August 2008

Teman Lelaki or Kawan lelaki?????

salam...well...lama aku tak online....damn wireless kat sini hancur...geram aku...dahlah bilik komps kat kolej ni kena tutup gara2 perbuatan orang tak bertanggungjawab yang tak tau apa tu kebersihan....tak pasal2 kami yang tak bersalah ni jadi mangsa keadaan....ok ok....balik pi tajuk asal...

Apa beza teman lelaki dengan kawan lelaki??? orang cakap teman lelaki boyfren kita yang terchenta lah kunun...cuba korang translate kawan lelaki pi omputeh....bukan boyfren juga jadinya...mesti korang hairan...apasal minah ni bangkit pasal teman lelaki dengan kwan lelaki ni....actually aku dalam dilema...bila pikir...macam nak naggis pun ada...oklah...here is the situation..

aku ada sorang kawan...lelaki...dia asal dari negeria....dia masih study....study kat sarawak ni juga...tapi kat inti college...dia ambik bussiness...well...dia baik dan kawan yang baik....selalu call n message aku....klu aku ada masalah ke apa ke...aku selalu jadikan dia tempat lepas geram...tapi dia ok ja....tak banyak songeh...n worse...aku pernah buat dia nanggis....kejam kan aku ni...salah dia juga...dia ada masalah dengan kawan2 dia....tapi dia buat bodoh...tak layan aku...dah tu bahasa pun kasar....apa lagi...mengamuk lah aku...coz dahlah kami tak berhubung selama 2 minggu sebab dia exam...well...kan aku biasa dengan dia around...so weird lah bila dia tak call x message...then dia buat gitu....dia rasa bersalah....sebab sakitkan hati aku...leleh lah pula...aku yang jadi tambah serba salah haiya...dia lelaki ke-3 nanggis tuk aku...first my dad n then my stupid ex-bf yg kapel tak sampai 3 bulan dulu...n third dia lah...

sampailah semalam...dia call aku...kami berceritalah macam biasa...kongsi semua cerita...tetiba jadi serius pula...well if korang nak tau...dia biasa lau dalam message or masa call aku dia cakap i love you...aku biasa jak coz aku asume love tu dia sayang aku...aku pun sayang dia...tapi tetiba dia cakap dia betul2 sayang aku as love...cinta..apa jak lah yg seangkatan dengannya......sakit jantung aku....actually dia penah gitau the same thing last month....tapi aku buat bodoh...aku ngelak....ni dah makin rapat....tak sangka pula...adus... masalahya aku sayang dia...aku anggap dia saudara...imposibble aku nak bgi dia cinta....aku bgtaulah...apa yang aku fikir,rasa....n once again dia NANGGIS!!!! Damn....ku betul2 tak tentu arah...hati aku jadi sakit...sakit sangat sebab aku dah lukakan hati orang yang aku sayang n anggap sebagai saudara...tapi takkan aku nak jadi hipokrit kan....well benda ni jadi dah 3 tahun dulu...with other guy....aku rapat dengan dia....tiba2 dia cakap dia cintakan aku..padahal aku cuma sayang dia sebagai kawan...gara2 tak nak kehilangan dia...aku trima jadi gf dia...aku lupa satu benda...klu aku tolak...kami masih boleh berkawan...so thing just happen...lepas setahun kami kapel baru aku sayang dia...specificly....i love him...then we continue jer macam biasa....well tak sangka lepas 2 tahun kapel...kami break....alasan paling bodoh aku pernah dengar...sebab kami berbeza....what the hack...bila masa aku pernah persoalkan latar belakang dia...n apa yang aku takut jadi 3 tahun lalu jadi juga....aku kehilangan kawan merangkap kekasih.....well....man....klu ko baca blog ni....i just be honest....

well apa yang jadi semalam sama dengan3 tahun lepas....aku serba salah...tak tau nak buat apa...dia call aku tak sambut...message aku tak reply....coz aku tak tau nak macam mana nak berhadapan dengan dia....susah nak jadi macam dulu sebab aku dah tau dia ada perasaan lain kat aku....maybe betul ka kot orang cakap....lelaki dan perempuan takkan dapat berkawan.....tapi seriously.....boring lah kawan dengan perempuan saja....adui...aku pun nda tau...apalah dosa aku masa silam...asal kawan ja...jadi begini....sampai kadang aku fobia nak kawan dengan kawan lelaki....yang dari kecik tu teda masalah la.....i mean yang baru nak berkawan ni....tolong!!!!!!

sapa ada solution ni...tolong lah kongsi....pening oh kepala....

22 August 2008

BUSY!!!!!

So sorry my dear diary....hehehe....aku busy dua tiga hari ni....assignment aku berlambak perlukan perhatian....tapi assgment paling killer dah hampir settle....even belum siap aku rasa aku dah boleh bernafas.....well rupanya almost 1 week aku tak online pula kan....well...kat bawah semua list aktiviti aku...byk aku nak kongsi...

monday...
aku busy dengan assignement n on that day....wireless connection tak dapat pakai....well...aku kena bergantung dengan wireless connection kat kampus ni......

Tuesday - FUNNNNNN
wah hari ni gila betul....sepanjang hari kitaorang satu ruma have fun....pagi tu kitaorang besa jak lepak2 di ruang tamu dok layan tv....tengahari pula housemate aku bawa kuar....nak bwa kitaorang pegi waterfalls....punya excited semua.....Kitaorang beli makanan kat cafe sebagai bekal...lepas semua housemate aku solat...kitaorang bertolak....kami semua ada 7 orang....5 orang naik kete n 2 org nek motor....jauh juga lah tempat nak pegi tu.....waterfalls tu kat kg.sikog....dalam perjalanan tu aku ternampak kilang cms clinker....baru aku tau kat mana kilang yang lecturer dok bgtau tu.....klu korang nak tau....aku ni student civil engineering....tu yang mencari kilang tu....hehehe....balik dengan citer tadi....waterfall yg kitaorang pegi tu namanya Baan Gong Waterfall....Kitaorang kena jalan kaki redah hutan lagi sebelum sampai kat waterfall.Jauh juga n perjalanan pun mencabar coz malam sebelum tu hujan....so paham2lah...hujan + bukit +tanah kuning....tapi adventure....aku dah berapa kali tergolek....hehehe....sampai sekarang lutut aku dengan tepi telapak tangan aku biru....coz masa jatuh kena batu sungai....kan batu sungai tajam....sampai sana....aku excited sangat....klu nak tahu....that was my first time....my family protective gila....thats y....x bleh salahkan dorang juga....sapa tak sayang anak kan.....petang baru kitaorang balik tu pun lepas dah start nak hujan...klu tak...tak puas nak berendam....dah tu....jam 7:30 mlm kitaorang kuar lagi...gi tengok movie....tapi before that g shopping coz movie start jam 9....kitaorang pakat tengok susuk....well....tak seram...tapi bgi pengajaran....tengok suraya....dia nak sangat jadi artis....tapi banyak benda yang dia kehilangan....lagipun susuk tu haram....well...jam 11:30 bru kitaorang balik kat kampus...huhu..

Wednesday-Thursday
Aku ngan housemate aku semua marathon buat homework....coz ka hari selasa tu have fun gila....tapi malam sempat juga do melayan tengok tv...hehehe

And hari ni...aku nak siapkan semua homework,...klu dapatlah...tapi aku kena juga siapkan....by hook or by crook....well...have to go.....len kali ada citer menarik aku kongsi lagi k....salam

17 August 2008

Stupid Damned Thing.....


Salam...


aRgH!!!!! gILA....otak aku ni dah tak betul....by the way....aku guna aku untuk rujuk diri aku sendiri lah ya....tak biasa nak guna saya saya ni....hari ni aku tension gila....bukan pasal apa...aku guilty sangat....yalah...assgiment bertimbun macam bukit....tapi aku pula dok melayan movie...tak ka gila namanya....klu setakat satu movie ok juga...ni dah macam marathon movie dah....Actually aku dah bler dengan asignment...so konon2 nak release jap...tapi akhirnya bukan sekejap....tapi dah banyak kejap dah.....


Assignment bertimbun macam nak rak...tapi aku dengan slumber boleh tengok muvie.....its do stupid.....lepas ni marathon homework lah pula konon....cakap pasal stupid.....dalam idup korang...berapa kali korang buat benda bodoh...even korang tau benda tu bodoh like hell...korang buat juga?? Well...klu aku tak terkira jumlahnya....mcam2 aku dah buat....bila pikir balik buat apa aku buat....benda yang aku rasa paling bodoh aku pernah buat time aku umur...around 4 i guess....aku tengok muvie action n dalam movie tu ada aksi berguling dari on top of the tangga.....so im asking my mom....wont its hurt....my mom tengah sibuk menjahit...so she judt simply answer dunno...after that dengan stupid aku mengulingkan diri dari tangga rumah aku yang setinggi 20 anak tangga....Oh God...thats HURT!!!! entah berapa lama badan aku lebam2...since that....whatever im asking to my mom she will explained it precisely to me....takut aku buat benda2 macam tu....tu baru tangga...dibuatnya aku terjun bangunan...jadi arwah aku...ish..simpang malaikat 44.


The second dumbness action that i ever made....stealling keropok from my dad shop....lepas tu punya laju aku lari takut dad tahu....tapi malang tak berbau....aku terlanggar kerusi yang ntah siapa letak tengah jalan n damn kepala aku benjol....worst my dad found out....My dad cakap...padan muka...itu balasan Tuhan....im so ashamed!!!


aku ni suka anak kucing....so one day...aku balik dari tusyen jalan kaki coz my mom ada hal...tak bleh ambik....dekat dengan rumah...i saw a cute little kitten...neighbours aku punya....ko aku ambik dan dukung...dok sibuk membelai anak kucing kat tangan...aku tak nampak lori sebesar giant tu kat depan parked depan umah jiran aku....so...DOOOM!!!! Auch......once again kepala aku benjol n berdarah....bila balik rumah...i try my best to cover my head yang dah mcm ikan flower horn dengan letak bedak n tutup with my long front hair....for 2 week aku tukar fesyen rambut....supaya tak ketara....tapi macam mana pun akhirnya my mom tau juga....pengajaran....biar apap pun,klu berjalan PLEASE LOOK AROUND YOU!

nilah rupa ikan foler horn klu korang nak tau

klu nak aku taip semua perkara bodoh yang aku dah buat.....tak tertaip aku....tak salah kita buat perkara bodoh....tapi jangan jadi macam aku...sampai benjol2....nasib baik tak ada parut...klu tak jatuh saham....hehehe....well nak gi mandi pastu nak buat assgnment...uwaa....menyesal tengok movie tadi.....see u till next time....daa

16 August 2008

Tempat nak express diri part II

Salam...



saya nak minta maaf bebanyak...semalam lepas kelas saya dah penat sangat so tak sempat nak sambung pasal tempat nak express diri part I tu....kita sampai mana ek semalam....emm....hah!..pasal guna alternatif lain nak cari kawan luah perasaan....bende tu sume tak salah actually....(p/s: saya pun ada akaun benda alah tu sume...hehe).yalah kita boleh belajar tentang budaya orang lain,tahu tentang tempat lain n even boleh blajar bahasa lain....tpi bila dah start luah perasaan dah express diri coz yalah kawan depan mata tak bleh pakai...so carilah kawan tak bleh nampak....hey!! klu macam tu apalah erti kawan tu....well...macam dalam satu blog yang saya baca...tajuk die sahabat,teman,kawan,rakan,kenalan...hasil tulisan blogger yang quite popular...mr dood a.k.a mr right a.k.a bob dalam blog beliau akubetul....dia tulis camni

"Ok, first let define friend. Susah ni, difficult to exactly create a way to justify somebody as our friend or not. Maybe base on information, if we knew something about that person and vice versa, then boleh consider sebagai kawan. Of cause, information tu maksudnya nama, asal mana, kerja, etc. But, we can’t apply the same method for celebrities, since they knew cerita masing-masing sedangkan mereka bukan kawan. Nevermind, since aku bukan celebrity, and no way celebrity singgah kat blog ini. So, let just stick to above definition.
Ramai percaya kawan berbeza dengan sahabat. Sahabat adalah teman sehidup semati. Sanggup bersusah payah dan menempuh segala onak dan duri dalam kehidupan. Walaupun kadang-kadang onak dan duri yang betul-betul pun kita tak pernah jumpa, since sekarang hutan semua dah jadi bangunan atau padang permainan. Seriously, what exactly ‘onak’? Some sort of pokok or lumpur?"

Yang lain korang baca sendiri lah ya kat http://www.akubetul.com/2007/06/sahabat-teman-kawan-rakan-kenalan.html... nak express diri tu...carilah cara lain....jgn nak memandai cari kawan kat siber then luah semua....byangkan...kawan siber kita tu...orang yang kita umpat...aduh...klu saya terjun bangunan dah....korang boleh menari...lempiaskan amarah dalam hati tu...cari lagu yang rancak2....nda pun...menyanyi kat bilik air,....jgn hujan dah lah ye...gurau je! But guys....apa2 pun...cari ur family...well..they know us better kan...so nak segan apa...its better on that way...daripada masuk hospital bhagia....hehe...

klah guys...assgnment kesayangan saya dah menunggu....korang fikir2lah...berkawan biar berpada2...kawan ni macam kek...kek tak cukup adunan...luar cantik,elok jer...tapi dalam...hampeh.....klah till next time...take care k....

15 August 2008

Tempat nak express diri part 1

Salam...

Well...ramai kat luar tu yang tak tau camne nak express diri sendiri kan....same cam saya juga lah....ape2 hal...suke diam je...simpan sorang2 n lepas tu gila...tapi saya belum gila lagi...masih waras lagi...hahaha....susah kan nak cari orang yang boleh kita percayai untuk dengar semua luahan hati kita...ada nampak saja baik tapi kat dalam....hampeh....orang tua2 cakap...harapkan pagar,pagar makan padi.....Takkanlah kita nak biarkan orang tau apa yang ada dalam hati kita...mesti segan kan....

Saya dah puas kena dah....ingatkan kawan sejati.Kawan sejati nak mampus....makan diri sendiri....menyusahkan orang tak sudah2.Percayalah...dalam seribu orang sahabat kita tu....susah tau nak cari yang betul2 jujur kat kita dan ikhlas kat kita....Saya yakin...kat luar tu ramai lagi yang dah kena macam saya ni....Kita berlembut salah...nak berkasar lagilah tak elok....jadi macam mana....klu saya...saya buat dunno jak....buat apa nak pening2 kepala dengan orang2.Bgs lagi pikir pasal negara ka,family ka....paling bgus...STUDY...(bg yang masih study la)...hehehe....

So...dorang cari alternatif lain nak luah perasaan....itulah wujudnya friendster,hi-5,my space,kawanster,yahoo messanger,msn,...ah macam2 lagilah...Kita add sesuka hati ja sape2 yang nak jadi kawan kita.Tak penah ambik tau pun kan mana ntah asal usul dorang.....lepas tu suka hati jer citer apa masalah peribadi kita kat orang tu....memang ramai yang selesa buat macam tu...yalah tak dengar suara....tak nampak muka so taklah segan kan....kalau ikutkan,cara ni berkesan juga.....yalah...klu nak simpan je dalam hati....teruk nanti....alamak....nak pegi kelas....nanti jer sambung k.....