CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

31 December 2008

Countdown to 2009

Just a few hours left before we move to 2009......nilah first time kot aku buat 3 post in one day.....aku boring actually.....Nothing to do.....orang meraikan new year...but not me....hahaha....aku nak raikan dengan sapa....jauh aku di rantau orang....takde pun mood nak new year....for me it just another day and another year to go....well...in the coming new year....i want to try something also....hehehe.....just wait and see the result.....

Buddhist Beliefs

Sources: http://kadampa.org/en/reference/buddhist-beliefs/

All living beings have the same basic wish to be happy and avoid suffering, but very few people understand the real causes of happiness and suffering.
We generally believe that external conditions such as food, friends, cars, and money are the real causes of happiness, and as a result we devote nearly all our time and energy to acquiring these. Superficially it seems that these things can make us happy, but if we look more deeply we shall see that they also bring us a lot of suffering and problems.
Happiness and suffering are opposites, so if something is a real cause of happiness it cannot give rise to suffering. If food, money, and so forth really are causes of happiness, they can never be causes of suffering; yet we know from our own experience that they often do cause suffering. For example, one of our main interests is food, but the food we eat is also the principal cause of most of our ill health and sickness.
In the process of producing the things we feel will make us happy, we have polluted our environment to such an extent that the very air we breathe and the water we drink now threaten our health and well-being. We love the freedom and independence a car can give us, but the cost in accidents and environmental destruction is enormous.
We feel that money is essential for us to enjoy life, but the pursuit of money also causes immense problems and anxiety. Even our family and friends, with whom we enjoy so many happy moments, can also bring us a lot of worry and heartache.
In recent years our understanding and control of the external world have increased considerably, and as a result we have witnessed remarkable material progress; but there has not been a corresponding increase in human happiness.
There is no less suffering in the world today, and there are no fewer problems. Indeed, it could be said that there are now more problems and greater unhappiness than ever before. This shows that the solution to our problems, and to those of society as a whole, does not lie in knowledge or control of the external world.
Why is this? Happiness and suffering are states of mind, and so their main causes cannot be found outside the mind. The real source of happiness is inner peace. If our mind is peaceful, we shall be happy all the time, regardless of external conditions, but if it is disturbed or troubled in any way, we shall never be happy, no matter how good our external conditions may be.
External conditions can only make us happy if our mind is peaceful. We can understand this through our own experience. For instance, even if we are in the most beautiful surroundings and have everything we need, the moment we get angry any happiness we may have disappears. This is because anger has destroyed our inner peace.
We can see from this that if we want true, lasting happiness we need to develop and maintain a special experience of inner peace. The only way to do this is by training our mind through spiritual practice – gradually reducing and eliminating our negative, disturbed states of mind and replacing them with positive, peaceful states.
Eventually, through continuing to improve our inner peace we shall experience permanent inner peace, or ‘nirvana’. Once we have attained nirvana we shall be happy throughout our life, and in life after life. We shall have solved all our problems and accomplished the true meaning of our human life.

The end of 2008

Hari ni last day of 2008.....dalam beberapa jam lagi....2008 akan bertukar menjadi 2009....Even though aku tak suka tahun 2008 ni...coz thousand of problem jadi sampai buat aku terungkur....kadang2 aku tersungkur hingga susah nak bangun balik even ada tangan yang membantu aku....tahun 2008 ni jugalah yang banyak ajar aku tentang erti hidup dan kesabaran... Lepas satu masalah yang timbul...satu lagi masalah yang timbul. Kadang2 aku bertanya pada diri aku sendiri, apa dosa aku sampai Tuhan duga aku begini berat.... Sehingga semalam...aku terbaca satu artikel....Artikel tu bayak beri kesedaran kat aku....salah satu petikan dari artikel tersebut ialah..." Tuhan tidak akan memberi ujian kepada kita melainkan Dia tahu bahawa kita mampu mengatasi.....Dia tidak akan sesekali menyusahkan umatnya selain daripada mendidik umatnya.." Petikan artikel tu buat aku banyak berfikir.....juga buat aku banyak termenung. Betul....sepanjang aku menghadapi masalah yang besar sampai aku tersungkur, aku memang akan sedih dan lemah semnagan biarpun ada tangan yang menghulurkan bantuan....tapi lepas seketika bila aku mula meraih rasional diri sendiri, aku akan dapat selesaikan masalah tersebut....biar pun tidak sepenuhnya tetapi cukup untuk meringankan beban yang terkumpul di otak aku.....

Aku mengutuk diri aku sendiri sebab selama aku hidup entah berapa banyak aku mempersoalkan dan menyalahkan Tuhan dan entah berapa kali aku mengucap terima kasih....Kepada sesiapa yang mengenali aku....mungkin ramai yang tidak tahu siapa aku yang sebenarnya.....hari ini,,,,hari terakhir tahun 2008....aku mahu lepaskan apa yang sarat di otak aku selama ini....aku mahu berubah...aku mahu menjadi manusia yang lebih bererti hidup.

Bila orang tanya apa agama aku, aku terus menjawap...BUDDHA....Hakikatnya...aku sendiri tidak tahu apa landasan hidup aku walaupun aku sering menasihatkan orang supaya hidup di bawah landasan yang betul....hipokrit kan hidup aku....aku tidak tahu sejak bila aku hidup dalam penuh pura-pura.....Aku menjadi seorang FREE THINKER/PAGAN/TIADA AGAMA tiba-tiba....Pelbagai perkara yang telah berlaku dalam hidup aku sehingga aku mula mempertikaikan di manakah Tuhan ketika aku perlukan Dia...Di mana Dia ketika aku perlu perlindungan....Di mana Dia ketika aku perlukan keteteraman......Aku sendiri tidak faham apa yang aku cakap selama ni...bahawa Tuhan ada di hati semua orang....Mungkin aku seperti orang moden yang lain perlukan bukti saintifik akan kehadiran Tuhan. Padahal tidak pernah aku pertikaikan dari mana lahirnya pokok, manusia,binatang, tanah dan lautan.....

Walaupun begitu, aku masih belum pernah menghina atau memperlekehkan agama orang lain termasuk agam yang dianuti keluarga ku.....Aku masih menghormati semua agama tersebut seperti aku menghormti keluarga aku sendiri.....Lepas berapa lama aku hidup dalam kesesata...aku mula sedar.....Tuhan itu wujud.....tidak perlu bukti saintifik....Tuhan ada di mana2....Tuhan juga ada di hati kita....Mulai hari ini juga...aku berjanji pada diri sendiri....aku akan mempercayai wujudnya Tuhan dan Juga...aku seorang penganut agama Buddha dari lahir sehingga aku mati.Aku tahu pintu taubat tidak akan tertutup asalkan kita betul2 ikhlas dan mudah-mudahan...pintu taubat aku takkan tertutp.....

Menjelang 2009 ni juga banyak yang perlu aku lakukan....Post sebelumnya....aku nak hidup happy and bahagia...aku nak hidup yang warna warni....semalam aku berfikir.....aku cuma dapat semua tu...kalau aku berhenti mengeluh dan menerima segala yang berlaku dengan hati terbuka kerana aku percaya....Tuhan sayangkan aku....jika tidak...tentu dah lama aku dah tiada di muka bumi ni....Tahun Baru Cina 2009 akan menjadi bermakna kerana aku telah menrima agama tersebut dengan sepenuh hati....kerana sebelum tu...aku cuma anggap ia merupakan cuti yang membolehkan aku bersukaria.....Mungkin kerana ini jugalah...pelbagai dugaan yang Tuhan berkan padaku....untuk menyedarkan....bahawa aku silap tentang kehadiranNya....Banyak yang aku kena belajar lagi....bayak benda yang perlu aku baiki supaya aku dapat menjadi manusia yang berguna.....

Kita hanya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan segala kejadian.Tanpa izinnya....kita takkan dapat apa yang kita mahu....Kita cuma hamba....kita bukanya manusia....Setiap tahun....aku berazam agar aku berjaya....tapi azam aku tahun ni...aku nak jadi seorang manusia yang berguna.Kejayaan adalah atas usaha kita dan dibawah izinNya...jadi aku takkan meminta lebih melainkan aku yang akan berusaha keras.

30 December 2008

Pendaftaran and pembayaran yuran

Hari ni hari aku bermula dengan teruk coz i cannot sleep well...perut aku sakit...maybe makan pedas sangat kot malam tadi.....awal lagi aku dah bangun and bersiap...nak pegi unit kewangan nak bayar yuran...not really bad coz dapat angka giliran 15.tak juga lama menunggu....after finished with the fee....aku gi fakulti....nak check jadual...tapi mlang betul takde pula....balik lagi ke BHEP nak check soft skill pula...pun takde...geram juga....lastly balik g check in kat hostel...ambik kunci semua.....sampai bilik aku buat e-daftar pula....lepas settle....aku ckeck jumpa kreadt...well..this year i can only take 14...coz last sem i fail 1 subject so pointer is dead fish....tapi daddy suruh slow down...jangan nak tamak ambik banyak2...tak guna nak ambik banyak2....if posibble biar less than 15...aku tau daddy risau aku tak dapat angkat...well daddy...ur daughter has choose this path of life and i need to live with it... even 14 kreadit...aku tetap ada 7 subjek....banding last sem 9 subjek.......TUJUH!!!!! banyak nya!!!!! aku rasa cam nak mati.....tapi aku dah susun jadul....dengan izin Tuhan....aku akan dapat selesaikan 4 tahun pengajian tanpa extend...tapi klu kena extend juga...its ok with me...tapi taklah sampai bertahun2 kut.....maybe one year or one sem okay with me....well...new life begin once again....

Today is 30....tmrrw is 31....maknanya tak lama lagi masuk new year...how my year will be...would be colourfull and nice or it will be dull and sorrow like my other years...Aku just hope taklah....i want a colourfull and enjoyable year....i want something new in my life.....i have settle everything that i have to settle in my life.....maybe just a few blum settle....tapi aku akan make sure what unsettle will not effect me even a little bit...hope so...coz i know perfectly who i am....im easily effected nowadays....im not an iron women as my fren use to said....sometime now i think i damn toooooooo FEMININ...wakaka....cant help myself coz itsform my inside...But my mom like it verry much... Yess mummy...now u can feel u have real daughter....hahaha....kesian my mummy....

Year change....so do myself...i wanna be better person...hope so life will be so nice and colourfull....and by the way....HAPPY NEW YEAR TO EVERYONE!!!!!

29 December 2008

come back to hostel

aku sampai kat hostel jam 5 tapi aku letak barang dalam bilik and directly balik lagi p bli barang sikit and rsult...aku penat gika.dah tu mengemas sampai jam 10 kot....and im damned tired...sampai hari ni aku rasa macam nak mati....hope so not la....hahaha

esok banyak yang aku kena urus...aku pun tak tau macam mana ni...aku just hope everything just will be ok....so do my study....

26 December 2008

Im Back After Long Time Break

Oh my God!!!!!!!!! Lam Betul aku tak online...more than a month...last post aku since exam aku dah habis....lepas exam lansung dah tak online....well even holiday....i have too many things to do.... banyak betul tanggungjawab yang aku kena buat.Im first daughter from 3 daughters in Tang family....Kadang-kadang aku rasa tak cukup tangan....mengeluh juga aku even aku tau dah aku sebagai anak and especially anak sulung, dah memang tanggungjawab aku...

Masa cuti ni jugalah aku banyak fikir about love....im thinking bila aku nak dapatkan cinta baru....my life seems so empty...on the same time...aku bahagia dapat perhatian and kasih sayang dari adik2 aku and kawan2 aku...there is one guy yang aku anggap dia sebagai adik....aku kenal dia dari kecik...memandangkan aku takde adik lelaki....aku dah terlebih sayang dia pula dari adik2 aku....hehehe....and a few days ago...he look weird and quite scared me when he talked about his love.Pernah dah jadi adik andgkat aku sendiri sangkut kat aku...aku test dialah...mkin test makin menakutkan...but then tonight....confirmed aku jak perasan...hahaha....tapi aku still worry coz his few words...ntahlah...just biarkanlah...

habis pasal love....keluar pula cerita pasal kawan.....Kalau dulu...kawan2 aku banyak....sampai aku sendiri tak mampu ingat semua nama seriusly coz they just come to me and be fren with me without i have time to memorise all....tapi corak hidup aku berubah sejak futher study...one by one leave me coz ada yang tak faham2...bukan tak faham tapi tak nak faham...ada juga yang dengki...HALLO!!!!! Aku cuma study kat sini...bukan luar neagara...pelik betul....orang cakap aku ni anak emas cikgu time d skola...SO WHAT!!!!!!!!!!Bukan aku minta jadi anak emas....aku pun tak tau aku anak emas cikgu.....Pelik bin ajaib....tapi itulah dunia....Orang cakap...rambut sama hitam...rambut lain-lain...Tapi aku nak jadu Domyouji(Nama Watak utama lelaki dalam drama jepun Hana Yori Dango @ Boys over Flower) kejap....yang skua terbalikkan bahasa...lagi bagus hati sama merah rambut lain2...yalah...kan orang sekarang suka dye rambut.Mana sama lagi colour tu....hahaha....no offence k...Dah keluar dah gila aku....

After cerita kawan....diri aku pula....aku tak tau bila aku dapat apa yang aku mahu....

P/s: kadang2 aku tak tau apa aku mau....