CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

20 March 2009

Life And Love Is Complicated

Ayat yang aku rajin cakap selama ni...."Life is complicated"....Memang hidup manusia ni complicated....penuh dengan dugaan....Tapi aku percaya setiap dugaan or masalah kita mesti bersebab dan Tuhan takkan bagi kita masalah atau dugaan yang kita tak mampu...Let say...God is our parents....Parents mana nak susahkan anak dia...parents mana yang tak sayang anak...so its just like that...dugaan kita untuk mendidik kita agar jadi 'anak' yang lebih baik....And happiness kita...sebagai reward....for what good things we did....

Love....aku rasa love adalah reward yang paling 'mahal' sekali dalam hidup kita....yelah...love from our parents....siblings....family....friends....and the men or gurlz we love....Well...a few post before....aku cakap pasal H....i think i really fall in love with him....tapi sekarang aku bingung...coz aku sendiri tak pasti...what is his really feeling....coz....sumtimes....i feel that i really needed and special to him...but sumtimes like im nobody.....Yeah aku faham kerja dia....it just aku mungkin nak lebih perhatian....ntahlah......Guys out there....cuba bagi idea....aku memang lansung tak faham golongan lelaki ni....

Tapi aku tau....Life and Love kita kena asing....coz klu love pengaruh hidup kita....memang tunggang langgang dunia kita...well masa happy mungkin just fine....jadi energy booster....jadi macam aku ni...or masah gaduh or masa break up....confirm tunggang langgang....tu ini jadi silap...Aku rasa....aku takkan terpengaruh....well...bnyak pengalaman katakan...wakaka....salah satu skap buruk aku.....riak dan juga .......PLAYGIRL...

Well.....aku ni...secara jujur...tak cantik...muka biasa jak...and aku ni Gemuk. Well aku cuma berkata jujur...cuma aku ni tinggi....taklah macam penguin berjalan....So aku tak tau apa yang lelaki namapak kat aku sampai ada yang bawa couple....penah once...aku couple 4 sekali...adus...sakit time tu....Aku pernah tanya kawan2 aku.....jawapan yang aku dapat...menghampakan...aku quote balik jawapan dorang "Mel....ko tk payah pening, kami yang berkawan dengan ko jak tau apa keistimewaan ko....Let it be"...So apa lagi aku bleh jawap....aku just angguk kepala....penat aku bertanya....tapi jawapan yang sama....ntahlah....

Actually aku dah penat begini...i need sumone i truly love and love me lepas Man...Man is my history....so let it be....ntahlah....setakat ni H jak yang memenuhi kriteria....ramai lagi...tapi kebanyakan kawan baik aku....takkan aku nak korbankan sebuah persahabatan hanya kerana sikap suka yang sekadar suka dan memenuhi kekosongan hati......Hati aku memang rasa kosong...well....ruang hati ada 4....satu kasih sayang keluarga, kawan2, Tuhan dan keempat our lover.....well....at least aku ada 3 kotak yang telah terisi....taklah teruk for those yg maybe cuba satu or dua jak....tapi mesti bahagia for those yang penuh keempat2 kotak......

For those...yang dah ada keempat tu....aku harap...korang hargailah setiap detik k.....erm...aku pun tak tau aku punya entry ni pasal apa...rasaya dah bercampur....tapi apa yang aku tulis...inilah kata hati aku.....dari hati ke otak...dari orak ke tangan....dari tangan ke tatapan umum....Mungkin ada cakap aku mengada2....hal macam ni pun nak masuk dalam blog....well...tujuan aku buat blog....untuk express apa yang aku rasa dan fikir.....Aku nak mengadu dengan siapa....sedangkan orang jadikan aku tempat mengadu....aku tau tempat mengadu paling sesuai adalah ibu bapa....tapi dorang ada tanggung jawab lain juga....aku taknak tambah masalah lagi....Siapa yang meluat....u may leave with my respect....siapa yang rajin membaca...tq....

17 March 2009

PRIMU VS SAFE

Hai guys...well...aku tahu lama aku tak update entry....ada juga sorang dua tanya apasal tak update entry...nak wat camna....bz jak kerja aku....Well...aku sekarang ni macam takda weekend dah....bukan lagi macam...memang takda pun....Last week...aku ada program T.O.T (Training of trainers) anjuran PRIMU dengan kerjasama MPP...30 orang telah disenarai oleh PRIMU, MPP dan juga pihak BHEP....Macam abg Hafiz cakap masa majlis penutupan, kerana faktor komitmen....cuma kami 23 orang yang pergi menghadiri program tu....Kami dilatih oleh Timbalan Pengarah 1 & 2 Biro Tatanegara (BTN) dan mereka dibantu oleh 4 lagi faci lain yang merupakan bekas pegawai BTN.Ada yang dari Sarawak ni sendiri...ada juga yang diterbangkan khas dari Semenanjung...

Sebenarnya...aku memang penat minggu tu gara2 assignment....Tapi bila aku pikirkan peluang yang aku tak tahu ada lagi ke tak...aku kuatkan juga diri aku...Hasilnya...masa menjalani latihan, aku jadi agak pasif kerana otak dan badan aku dah penat sangat....Jadi aku rasa aku gagal kursus ni...Tapi aku tak kisahlah..klu aku gagal...aku nak buat macam mana...yang penting aku tahu aku belajar something new....Memang ada perkara yang aku dah tau since aku aktif dengan Pembimbing Rakan Sebaya masa sekolah dulu, tapi banyak juga benda baru yang aku belajar...

Lagi satu benda yang buat aku lansung tak menyesal ialah, melalui semua program ni....aku dapat mengenali keluarga2 PRIMU yang menyertai program ni...Setiap dari pada mereka....Abg Hafiz, Abg Naim, Abg Boy, Abg Med, Nobita, Ammar, Abg Roshafezal, Abg Wan, Abg Syafiq,Syira, Debbie, Kak Cha2, kak baby,Kak Yun, Kak Wani, Farahin,Syikin, yaya, dan Papa O..Aku mula mengenali mereka lebih dekat...Setiap dari mereka punya sikap tersendiri yang unik...dan...COMEL...hehehe....aku makin sayang dengan keluarga ni....aku harap....bagi sapa2 keluarga PRIMU yang akan grad tak lama lagi....teruslah bersatu dalam blog PRIMU...
We have fun a lot semasa program....banyak perkara lucu dan serius yang jadi....Aku nak kongsi....tapi biarlah selepas KAF (Kursus Asas Facilitator) Berakhir....KAF akan dijalankan sabtu dan ahad minggu ni....jadi semua pasal T.O.T and KAF aku akan bgtau lepas semua semua selesai....

Since masuk bulan March...banyak betul aktiviti aku yang bersusun....masa kosong aku banyak terisi dengan meeting....coz nak pastikan everything just flow inkut yang ditetapkan....aku rasakan...klu BHEP tu beh bercakap....mesti dia boring...coz selalu meeting di sana...My two big Agenda now adalah PRIMU dan juga SAFE.....Mmang bukan senang aku nak bahagi masa untuk dua perkara ni....namun...keutamaan aku adalah PRIMU....dalam PRIMU....aku punya satu keluarga....Itu yang penting...macam Abg Hafiz cakap....biarlah family yang kecil ni....akan terus kuat....SAFE pula.....eventhough kami cuma 23 orang dalam komuniti tu....sebagai wakil pelajar untuk fakulti kejuruteraan, kami tak serapat..macam kami rapat dalam PRIMU....aku even hardly nak hafal semua nama....ada 2 tiga orang aku lansung tak tau nama and even department...memang SAFE menyedihkan....lebih2 lagi.....sejak perlantikan kami lepas pilihan raya.....kami kena push dari pelbagai pihak....jadi keadaan kami selalu tegang...What can i say....mereka tak ada teamwork like we do in PRIMU.....Aku malas nak menegangkan tali yang memang tungu nak putus lagi...jadi aku cuba diam bila mereka dah mula nak bergaduh...

Biarpun sistem pengurusan mereka aku bagi minus....tapi aku tak boleh bersuara....sebab Senior tegur pun bleh kena balik...apa lagi aku yang junior baru tahun satu....silap2 kena buang dari komuniti....For sure....aku akan kekal berdiri untuk PRIMU...memang kadang2 masalah timbul...Yalah...pantai mana yang tak dihempas ombak, Laut mana yang tak bergelora, Hubungan mana yang takkan goyah....itu semua lumrah....tapi aku dah menerima kekurang PRIMU....macam mana aku menerima kekurangan diri aku, kekurangan keluarga aku dan juga kawan2 aku....

10 March 2009

Are You The One??

Actually this is a song from Within Temptation...Thanks to Mellvyn who introduce this group to me....at first he introduce me to song called Angel...the song was great...so i search for other song...i found this...This song so meaningful...i dedicate it to H..

Title: Are You The One
Singer: Within Temptation

Are you the one?
The traveller in time who has come
to heal my wounds to lead me to the sun
To walk this path with me until the end of time

Are you the one?
Who sparkles in the night like the fireflies
Eternity of evening skyFacing the morning eye to eye

Are you the one?
Who'd share this life with me
Who'd dive into the sea with me
Are you the one?
Who's had enough of pain
And doesn't wish to feel the shame,
anymoreAre you the one?

Are you the one?
Who's love is like a flower that needs rain
To wash away the feeling of pain
Which sometimes can lead to the chain of fear

Are you the one?
To walk with me in garden of stars
The universe, the galaxies and Mars
The supernova of our love is true

Are you the one?
Who'd share this life with me
Who'd dive into the sea with me
Are you the one?Who's had enough of pain
And doesn't wish to feel the shame, anymoreAre you the one?

Dream vs Destruction

Hmm....semalam aku mimpi...well..aku buka jenis yang selalu mimpi...but bila aku mimpi...benda tu akan jadi...bad thing or good thing...it will just happen...how i said...its luck?? Or Tuhan sayangkan aku...of courselah Tuhan sayangkan semua makhluk ciptaan dia...maksud aku....selama ni...aku banyak menderita...sejak kecil lagi...jadi aku lebih selesa menyendiri...sebab bila aku rapat dengan orang...semua cerita aku mesti aku akan tercakap... So setiap penderitaan aku diganti dengan mimpi and instinct...when something really important...good or bad thing...aku sumtimes akan mimpi...tapi mimpi aku selalunya aku tak dapat huraikan...untul things happen...of coz...dah terlambatlah...n sometimes...instinct....naluri aku kuat...i can sense if its will be sumthing wrong... Its really burden me...At first...i thought only my sister has this ability...i really didnt realize that untuil my sister ask me and compare her experience....its creepy yet i need to accept it...

This morning, aku surf internet to look what my dream meant is tapi tak jumpa..bt i got this:

"Tidur melengkapi nikmat yang dianugerahkan dalam kehidupan insan. Minda menjadi tenang dan jasmani menjadi segar setelah menghirup kedamaian istirehat yang paling berharga. Dalam kelenaannya tersimpan mimpi-mimpi indah dan ngeri yang menyenangkan serta merungsingkan perasaan. Bagi melerai kemusykilan mimpi, maka ianya memerlukan terjemahan dan penafsiran.Erti sesebuah mimpi bukan bermakna menzahirkan perkara yang ghaib, tetapi keberkatan rahmat Allah sebagai khabar gembira dan peringatan agar terhindar dari segala perbuatan syaitan. Mimpi yang dapat ditafsirkan adalah mimpi ketika ingin tidur disertai dengan doa dan melaksanakan amalan sunnah, sehingga terkandung makna serta khabar yang menyenangkan."

Last nite is the worse...i sleep around 2 a.m...doing my assignment.... I felt way too tired...but once i lied down...my tired and sleepy eyes are gone...I dunt undestand but i force myself to sleep....i close my eyes....i dunno i fall asleep or not...then i started to see picture infront of me...im wondering...im i dreaming or what coz i think i just lying for few minute...i saw a beautiful city....cantik yang memang aku tak dapat bayangkan...tapi aku tak tau aku di mana....so sudden ada cahaya lalu depan aku...menyakitkan mata aku...tempat tu tiba2 musnah...seperti di bom...tapi masa tu aku cuma berdiri dan tengok...tetiba aku terbangun bila alarm aku dah bunyi menunjukkan pukul 5 pgi...aku berdebar...bantal baju dan katil aku semuanya basah dengan peluh aku...aku cuba tidur kembali...and then...i had the same dream...just worse i heard children crying tapi aku tak nampak sesiapa di situ...im scared to death...

Sampai sekarang aku jadi keliru...what is all this....aku tak dapat nak tafsirkan or huraikan...

08 March 2009

Death....

Aku tahu mesti korang heran apahal entri aku sejak dua menjak ni pelik mo mampus...well... aku pun tak tahu...hohoho..Kay back to the topic... Death....

Semua benda or makhluk yang hidup kat atas muka bumi ni, semuanya dicipta oleh Sang Pencipta yang satu...Setiap makhluk yang bernafas, punyai soul or we called it roh...What if kita takda soul?? Senang jer...kita ni vampire...hahaha....just kidding since cerita2 vampire tgh hot sekarang....Without soul of coz kita mati...Pendapat aku...Kita hidup dengan wujudnya 2 benda penting ni....jasad + soul.....for those kepala sains...yes of coz perlukan organ...aku assume semua organ or urat or whatever dalam badan kita jasad...Jasad+soul = living...Jasad jer ....mayat ler ertinya...soul jer...hantu ler jadiknya..hihihi

Actually petang tadi...i dunno from where...kawan aku tanya.."Mel, ko nak mati macam mana?". Terkejut gila aku dengar soalan tu....Kat fikiran aku, eh minah ni nak aku mati cepat ke?? So aku jungkit bahu jer...Tetiba dia tanya lagi kat kawan aku yang sorang lagi..."Macam mana mati dengan iman?" That time memang kawan aku bler nak mampus...aku pula takut coz aku takut si penanya soalan ni buat benda bodoh since kecewa dengan first love dia.. Kawan aku yang tadi pun jawablah.." Mati dengan iman yang aku tahu ada dua ja...sama ada mati masa kita tgh tidur atau pun semasa solat"

Yeah i ever heard that before since aku banyak baca buku about Islam...Coz kawan2 aku kebanyakan beragama islam so aku bacalah buku about islam supaya aku tak buat salah bila berkawan dengan dorang since islam banyak rulez....Kawan aku yang menanya tadi tanya aku pula..."klu mati semasa kemalangan tu macam mana?? Bukan dia sengaja nak bunuh diri sendiri...things just happen..". For sure aku dengan kawan sorang lagi just...."mmmm...". Last2 soalan tu tergantung macam tu jak...coz kami memang tak tahu jawapan apa nak bg....

Conversation kami bertiga petang tadi buat aku terfikir...aku dah nak 20 tak lama lagi...klu ikut statistik biasa....aku maybe bleh hidup lagi paling lama 50 years or less.... Masa tu...macam mana agaknya aku akan mati...adakah aku meninggalkan dunia ni dengan tenang dan orang2 akan mengingati aku...atau aku meninggalkan dunia ini dengan keterseksaan...

Klu ada pilihan of coz aku nak mati secara tenang dan beriman....tapi i know myself very well...aku bukannya baik sangat selama 20 tahun aku hidup...aku pun tak tahu berapa banyak dosa yang aku dah buat...Xpecially kat parents aku…kat family aku….Kat kawan2 lagi…

Well..aku jadi takut bila fikir pasal tu…tapi aku harap aku akan jadi better person… Sesungguhnya…conversation tadi buat aku sedar and ingat…kita hidup bukan selamaya…

07 March 2009

Musical Tag

Musical Tag..huh??? First time dengar.....aku curi dari blog orang wakaka...sorilah josh...sis kidnap dari blog josh...here we go...i think it will be disaster

RULES:
1. Put your iTunes, Windows Media Player, etc. on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.
4. Tag as many friends.
5. Everyone tagged has to do the same thing.
6. Have Fun!
1. IF SOMEONE SAYS 'ARE YOU OKAY' YOU SAY?

Cinta Tiga Segi-Hazwan (What the..!!!!)


2. HOW WOULD YOU DESCRIBE YOURSELF?

You Make It Real-James Morrison (Waaa!!!)

3. WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?

Teman tapi Ngarep-Project Pop ( Hahaha....lawak betul)

4. HOW DO YOU FEEL TODAY?

Tulun Tokou (Orang Kita)- Lydia Kalidin (It is dusu song...what the...hahaha)

5. WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE

Nobody - The Wonder Girls (Yeah dats rite)

6. WHAT'S YOUR MOTTO?

Lakaran Kehidupan -Siti Nurhaliza (Erk....)

7. WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU

Flavor of life - utada hikaru (klu betul....its the sweetest ever)

9. WHAT DO YOU THINK ABOUT VERY OFTEN?

Super Trouper -Mamma Mia OST (Yeah...ikts me!!!)

10. WHAT IS 2 + 2?

Nunu Podulinu ( What do you care)-Lydia kalidin (again dusun song...hahaha...2+2= who cares...hahah)

11. WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?

Just Dance-Lady Gaga (Sort of...)

12. WHAT IS YOUR LIFE STORY?

I'll be Loving You Long Time-Mariah Carey (Huh??)

13. WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP?

A howling- Withing Temptation (Wah...i like it....howling = success)

14. WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE?

Isle of Dream - Alexa Vega (Am I bernasib baik or what...the answer not bad at all..hahaha)

15. WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?

Honey,honey-mamma mia ost (Huh?? oh no..)

16. WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?

Shadow of the night-Ashley Tisdale (Huh!!!)

17 WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST??

Angel-Within Temptation (Once im crazy doing research about angel, paradise and hell)

18. WHAT IS YOUR BIGGEST FEAR?

Sorafune-Yuu Takami (Japan Song...dunno what its meaning?)

19. WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?

Dilamun Rindu -Unknown (Erk....)

20. WHAT DO YOU WANT RIGHT NOW?

Bicara manis menghiris kalbu-siti nurhaliza (WHO WANTS THAT??)

21. WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?

Dugaan dari Illahi-Unknown (Haha...sumtimes memang dugaan)

22. WHAT WILL YOU POST THIS AS?

So hot-The Wonder Girls (This is not hot...its disaster)


OVERALL
Sum answer okay....tapi ada yang kin skit hati...hohoho...

I would Like To Tag :

Syira
Kak Wani
Syah
Syam
Mellvyn
Momoe

06 March 2009

Gay??

Aku rasa mesti korang pelik apahal bdak ni buat entry pasal gay...hehehe....well guys...aku just nak share....Last nite...aku terjumpa dua blog ni....at first aku just baca entry dorang...entry macam biasa pasal dailly life....so aku tekan2 link yang ada di sana...barulah aku tau rupanya dorang 2 adalah gay.... sorang dikenali sebagai boy dan sorang lagi syah....

Boy ni baru 19 tahun...seumur akulah tu...coz lahir tahun 89...Aku kagum...dia mengaku dan menunjukkan pada dunia luar siap diri dia sebenar even pada family...dia mengaku selalu dicerca even daripada family dia sendiri....aku tak faham....boy salah sorang ahli keluarga mereka, kenapa mereka tak bagi sokongan jer....yeah memang pelik aku sendiri rasa janggal....

Syah pula....dia bertindak untuk berselindung..aku tak tahu siapa dia sebenarnya...muka dia pun aku tak tau camna...umur aku rasa tua dari aku dengan boy kot....dia tak berani nak berdepa dengan dunia luar siapa dia sebenarnya....aku tak juga salahkan dia....yelah....semua pun tau....klu kita buat something yang luar dari norma masyarakat mesti akan dikutuk even sumtimes benda tu baik....contohnya kita terrer cakap english....pun kena kutuk tau....tak faham betul aku....

Aku dah terkeluar dari topik....hahaha.... back tothe topic...gay....ya aku mengaku aku rasa janggal dan aku sendiri mungkin tak faham .....tipulah klu aku cakap aku faham 100%....tapi like aku pernah cakap dengan syah....aku hormati dia dengan boy...macam mana aku hormati semua kawan2 aku yang lain.....Aku sendiri ada kawan lesbian....tapi aku tak buat keputusan dan tak pernah cakap dengan dia " hey aku tak mau kawan dengan kau"...never once....aku tutp mata jer...aku buat tak tau....Semua orang ada hak masing2....

Aku link kan blog dorang kat sini, aku bukan nak malukan boy dengan syah...cuma aku nak bantu dorang especially syah berhadapan dunia luar...aku nak semua tau...dorang tu normal macam kita...tiada besa...cuma keperluan untuk menyayangi dan disyangi beza sikit.Aku harap siapa2 yang baca....jangan nilai mereka....klu tak suka....jangan baca...biarkan jer, jangan pula nak menyakitkan hati dorang tak tentu pasal....sebab dorang pun manusia macam kita....ada hati dan perasaan...Salam....

Laman Web Syah
Laman Web Boy

05 March 2009

TENSION!!!!!

Thursday....

thursday lagi.....klu sem lepas...aku suka thursday coz meaning lepas abiz thursday its friday then....weekend!!!! hahaha

But now....setiap thursday aku memang skip kelas...sama ada terpaksa coz nak buat assignment or sakit terlantar....i dunno y..setiap thursday...aku rasa tenaga aku habiz...like today....it should be fine coz aku pun bangun awal even tido lambat....tapi badan aku lenguh2...and bye the way its really stressful coz tutorial aku lum siap....arggghhhh....

04 March 2009

Falling!!!!

Huhuhu....im falling!!!!!! Help...... Okay just joking....im not exactly falling....hahaha.... Well it is something that embressing.....but its life.....coz...i think....i fall in love.....i dunno why and how.....it just happen... well sejak kegagalan....ceh....skemanya ayat...well lepas aku break up dengan Man....things just upside down....i seems tak peduli orang lain....ramai yang ask my hand....but i simply say no....until my mom said...."u better have reason or i will simply kahwinkan u dengan siapa2 after this.." wahahaha..... and the truth is open....since that my mom just say no to any proposal....well...coz maybe she knew im hurt inside...bubbly mel just at the outside....i have full support from them....but sometimes its annoiying when they keep asking who is my bf now...hohoho...

Now....i feel different...there is one guy...let me called him Mr.H... oh ya....bukan abg hafiz PRIMU k....jangan nanti ada skandal pula....Mr.H dah kerja...apa kerja dia biarlah jadi rahsia coz aku tak nak orang cakap nanti aku ambik kesempatan pula....Everything about him buat aku happy....dia pernah prupose aku...not to be his wife lar....nak aku jadi girlfrend dia...but....i say...i will think about it....its been 1 month since he ask bout it....n i never know that i like him...or maybe love him....hahaha....Oh no im blushing...huhuhu....

i should stop now....coz i think u guys will annoyed....huhuhu....ta daa